Huomisen huomaava demokratia

Oksanen, Markku; Vogt, Henri
Nimeke: Huomisen huomaava demokratia
Tekijät: Oksanen, Markku (Toimittaja)
Vogt, Henri (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789523970885
Tuotemuoto: E-kirja, EPUB
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 6.4.2023
Hinta: 27,90 € (25,36 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2023
Julkaisuvuosi: 2023
Kieli: suomi
Tiedostoformaatti: EPUB
Suojaustapa: Vesileima
Sivumäärä: 318
Tuoteryhmät: E-kirjat
Kirjastoluokka: 32.1 Poliittiset järjestelmät
Pehmeäkantinen kirja, 2023

35,00 €

Poliittisia päätöksiä tehdään erilaisten arvojen ja etujen tai lähestyvien vaalien, yhtäkkisten tilanteiden ja perinteisten tapojen ristiaallokossa. Harvoin tällöin pysähdytään ajattelemaan, kuinka pitkälle tulevaisuuteen päätösten peruuttamaton vaikutus ulottuu.

Toimimme helposti lyhytjänteisesti, vaikka periaatteessa haluaisimme jättää jälkipolville maailman paremmassa tilassa kuin itse sen perimme. Erityisesti ympäristön tilaa koskeva päätöksenteko painii jatkuvasti ongelman kanssa. Juuri tämän vuoksi olisi tärkeä pysähtyä pohtimaan politiikan seurauksia erilaisista ajan näkökulmista. Huomata myös huominen.

Huomisen huomaava demokratia on moniääninen puheenvuoro pitkäjänteisyyden ja demokraattisen päätöksenteon yhteensovittamisesta Suomessa
ja maailmallakin. Teos tarkastelee keskeisiä käsitteellisiä kysymyksiä: Mitä voimme tietää ja mitä emme voi tietää tulevaisuudesta? Sitovatko nyt tehdyt pitkän tähtäimen päätökset tulevien sukupolvien käsiä? Entä voisiko äänioikeuden antaminen lapsille tehdä päätöksistä pitkäjänteisiä?

Teos tarttuu myös käytännöllisiin kysymyksiin ja tarkastelee, millaisia demokraattisia innovaatioita on kehitetty pitkäjänteisyyden edistämiseksi. Voiko puntaroiva demokratia kansalaisraateineen täydentää edustuksellista päätöksentekoa tai lisätä luontoarvojen kestävää huomioimista tulevaisuudessa? Millaiseen ideologiaan perustuu eduskunnan tulevaisuusvaliokunta?

Teoksen kirjoittajat ovat johtavia suomalaisia yhteiskuntatieteilijöitä, politiikantutkijoita ja filosofeja.


Katso myös näitä tuotteita