Eros ja sivilisaatio

Marcuse, Herbert; Pekkola, Mika; Havu, Sauli; Pekkola, Mika; Havu, Sauli
Nimeke: Eros ja sivilisaatio
Tekijät: Marcuse, Herbert (Kirjoittaja)
Pekkola, Mika (Kääntäjä)
Havu, Sauli (Kääntäjä)
Pekkola, Mika (Johdannon kirjoittaja)
Havu, Sauli (Loppusanojen kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789517689892
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Ennakkotilattavissa. Tuote ilmestyy 20.10.2022 ja toimitetaan sen jälkeen.
Ilmestymispäivä: 20.10.2022
Hinta: 39,00 € (35,45 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2022
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Sivumäärä: 344
Tuoteryhmät: Syksyn 2022 kirjat
Filosofia
Kirjastoluokka: 11.5 Nykyajan filosofia
Herbert Marcusen (1898-1979) Eros ja sivilisaatio on mannermaisen yhteiskuntafilosofian klassikko. Teos edustaa Frankfurtin koulukunnan kriittistä teoriaa, jossa yhdistyy kiinnostus Sigmund Freudin psykoanalyysiin ja Marxin kapitalismikritiikkiin.

Teoksessa tarkastellaan kapitalismia tiedostumattoman näkökulmasta. Kuinka kapitalistinen talous tunkeutuu jokapäiväiseen elämään, ihmissuhteisiin, tunteisiin ja haluihin? Millaisia vastavoimia mielihyvä, halut ja ruumiillisuus voisivat muodostaa?

Marcuselle psyykkinen torjunta ei ole pelkästään ihmisen biologisen olemuksen edellyttämää vaan osittain alistavien yhteiskunnallisten olosuhteiden tuotosta. Ihmiseksi kasvaminen on myös alistumista yhteiskunnallisille hierarkioille ja välineellisen järjen paaluttamille normeille. Mielihyvä ja Eros ovat Marcuselle vallankumouksellisia voimia. Niihin sisältyvä dynamiikka ilmenee erityisesti taiteessa, estetiikassa ja ruumiillisuudessa.

Eros ja sivilisaatio vaikutti 1900-luvun puolivälissä vastakulttuurin muotoutumiseen ja innosti seksuaalivähemmistöjen kamppailuja. Herbert Marcuse oli 1960-luvulla opiskelijaradikalismin keskeinen innoittaja. Kiinnostus Marcusen filosofiaan on nyt uudessa nousussa.


Katso myös näitä tuotteita