Eros ja sivilisaatio

Marcuse, Herbert
Nimeke: Eros ja sivilisaatio
Tekijät: Marcuse, Herbert (Kirjoittaja)
Pekkola, Mika (Kääntäjä)
Havu, Sauli (Kääntäjä)
Pekkola, Mika (Esipuheen kirjoittaja)
Havu, Sauli (Loppusanojen kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523970687
Tuotemuoto: E-kirja, EPUB
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 20.10.2022
Hinta: 39,00 € (35,45 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2022
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Tiedostoformaatti: EPUB
Suojaustapa: Vesileima
Sivumäärä: 344
Tuoteryhmät: E-kirjat
Kirjastoluokka: 11.5 Nykyajan filosofia
Kovakantinen kirja, 2022
Suojapaperi
39,00 €

Herbert Marcusen (1898-1979) Eros ja sivilisaatio on mannermaisen yhteiskuntafilosofian klassikko. Teos edustaa Frankfurtin koulukunnan kriittistä teoriaa, jossa yhdistyy kiinnostus Sigmund Freudin psykoanalyysiin ja Marxin kapitalismikritiikkiin.

Teoksessa tarkastellaan kapitalismia tiedostumattoman näkökulmasta. Kuinka kapitalistinen talous tunkeutuu jokapäiväiseen elämään, ihmissuhteisiin, tunteisiin ja haluihin? Millaisia vastavoimia mielihyvä, halut ja ruumiillisuus voisivat muodostaa?

Marcuselle psyykkinen torjunta ei ole pelkästään ihmisen biologisen olemuksen edellyttämää vaan osittain alistavien yhteiskunnallisten olosuhteiden tuotosta. Ihmiseksi kasvaminen on myös alistumista yhteiskunnallisille hierarkioille ja välineellisen järjen paaluttamille normeille. Mielihyvä ja Eros ovat Marcuselle vallankumouksellisia voimia. Niihin sisältyvä dynamiikka ilmenee erityisesti taiteessa, estetiikassa ja ruumiillisuudessa.

Eros ja sivilisaatio vaikutti 1900-luvun puolivälissä vastakulttuurin muotoutumiseen ja innosti seksuaalivähemmistöjen kamppailuja. Herbert Marcuse oli 1960-luvulla opiskelijaradikalismin keskeinen innoittaja. Kiinnostus Marcusen filosofiaan on nyt uudessa nousussa.


Katso myös näitä tuotteita