Vallankumouksessa — Moskovan päiväkirjat 1990-1991

Alapuro, Risto
Nimeke: Vallankumouksessa — Moskovan päiväkirjat 1990-1991
Tekijät: Alapuro, Risto (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789517689250
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 34,90 € (31,73 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2. painos, 2021
Julkaisuvuosi: 2021
Kieli: suomi
Sivumäärä: 363
Tuoteryhmät: Historia
Sosiologia
Yhteiskunta
Tietokirjat
Kirjastoluokka: 97.1 Venäjän ja Neuvostoliiton historia
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: yhteiskuntakuvaus, sosiologit, yhteiskunnallinen muutos, poliittinen kehitys, valtion hajoaminen, perestroika, yhteiskuntajärjestelmät, historia
E-kirja, 2021
EPUB
29,90 €

Sosiologi Risto Alapuro vietti lukuvuoden 1990-1991 Neuvostoliiton Tiedeakatemian sosiologian laitoksilla Moskovassa ja Leningradissa. Tarkoituksena oli tutkia Neuvostoliiton sosiaalisia liikkeitä. Alapuron vuonna 1988 julkaistu kirja "State and Revolution in Finland" (University of California Press, suomeksi "Valtio ja vallankumous Suomessa") käsitteli Suomen sisällissotaa vallankumouksena. Muutamaa vuotta myöhemmin hän pääsi todistamaan kumousta myllerryksen kouriin joutuneessa neuvostovaltiossa.

"Vallankumouksessa" on kertomus yrityksestä tehdä tutkimusta siitä, miten Neuvostoliitto romahti sisältäpäin ja koki yhteiskunnallisen vararikon. Tutkimuskirja ei koskaan valmistunut.

Jäljelle jäi päiväkirja, jossa ei ole erityistä juonta. Se on kokoelma sirpaleita, fragmentaarisia tähdenvälejä, mosaiikkia, anekdoottimaisista aineksista koottua tilkkutäkkiä, päivittäisen katuelämän ja TV-ohjelmien hämmästelyä sekä poliittisen kuohunnan ihmettelyä. Välillä sosiologisia kohtaamisia ja ponnisteluja sen hahmottamiseksi, mitä on oikeastaan tapahtumassa.

Nyt, kolme vuosikymmentä myöhemmin, päiväkirja alkaa näyttää todistuskappaleelta tuosta ajasta. Näkökulma on prospektiivinen: tulevaisuus oli avoin - ei ollut tietoa tulevasta.


Katso myös näitä tuotteita