Suomalaisen olutkulttuurin jäljillä

Leppänen, Kalevi
Nimeke: Suomalaisen olutkulttuurin jäljillä
Tekijät: Leppänen, Kalevi (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789517688475
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Tulossa 31.3.2021. Tilattavissa 90 vuorokautta ennen ilmestymispäivää.
Ilmestymispäivä: 31.3.2021
Hinta: 24,90 € (22,64 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2021
Julkaisuvuosi: 2021
Kieli: suomi
Sivumäärä: 200
Tuoteryhmät: Kevään 2021 kirjat
Tietokirjat
Kirjastoluokka: 68.27 Juomat
Avainsanat: olut, olutteollisuus, olutkulttuuri
Suomalaisen olutkulttuurin jäljillä käsittelee suomalaista olutkulttuuria ja sen historiaa. Olutkulttuuriin kuuluvat oluen valmistuksen ja nauttimisen tavat ennen ja nyt. Siihen liittyvät myös markkinointi, kauppa, valistustyö ja olutaiheiset tarinat.

Kertomus alkaa 1990-luvulta, keskiluokan suosimien suurten valikoimien ravintoloiden ja pienpanimoiden noususta. Yhden olutmerkin keskiolutbaarien ja tiukan kontrollin aika päättyi. Muutoksen taustalla ovat väestön vaurastuminen, uudet kulutustottumukset ja trendit. Raittiusliike tuki aikanaan kieltolakia, nyt muutosta tukee kuluttajaliike. Suhtautuminen olueen on nyt vapaampaa ja myönteisempää kuin ikinä ennen. Meillä on opittu näkemään myös helpon saatavuuden edut.

Olut on vuosituhansia vanha perinnejuoma. Kansanrunoutemme kertoo oluen synnystä ja huppeloitsemisesta sen voimin. Keskiajan ja uuden ajan alun lähteistä saa jo varmempaa historiallista tietoa, jotakin myös rahvaan tavoista nauttia oluensa. Olutta on nautittu haarikoista, tinaisista tuopeista ja laseista. Tärkeintä niin kodin kuin krouvinkin pöydässä on kuitenkin aina ollut seurustelu ja ilo.

Suuri osa oluesta juodaan Suomessa kotona työpäivän tai saunakäynnin jälkeen janoon. Juhlistamme oluella myös viikonloppua, vuotuisjuhlia ja kaveriporukan tapaamisia. Parasta olut on olutravintolassa hyvässä seurassa.

Oluen makua muokataan panimossa niin kuin aina ennenkin, mutta teollisena aikana laatu ja valikoima ovat parantuneet. Pikkupanimot ovat nyt kirittäjiä ja edelläkävijöitä. Tutun vaalean lagerin lisäksi tarjolla on paljon maisteltavaa ja kokeiltavaa.

Kalevi Leppänen (s. 1950) on toiminut koulutustehtävissä, Suomen Olutseuran toiminnanjohtajana ja ravintoloitsijana lohjalaisessa Opus K -oluthuoneessa.


Katso myös näitä tuotteita