Otteita verkosta — verkon ja sosiaalisen median tutkimusmenetelmät

Laaksonen, Salla-Maaria; Matikainen, Janne; Tikka, Minttu
Nimeke: Otteita verkosta — verkon ja sosiaalisen median tutkimusmenetelmät
Tekijät: Laaksonen, Salla-Maaria (Toimittaja)
Matikainen, Janne (Toimittaja)
Tikka, Minttu (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789517684101
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 35,00 € (31,82 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 1. painos, 2013
Kieli: suomi
Sivumäärä: 376
Tuoteryhmät: Kirjat aiheittain
Tutkimusmenetelmät
Kirjastoluokka: K07 VIESTINTÄ. JOUKKOVIESTINTÄ
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: sosiaalinen media, Internet, tutkimusmenetelmät, kyselytutkimus, verkkokeskustelu, käyttäjätutkimus, verkkoympäristö, tutkimus, tiedonhankinta, metodologia, mediatutkimus, lomakkeet, etnografia, sisällönanalyysi, verkostoanalyysi, pelitutkimus, living lab -toiminta, big data
E-kirja, 2015
EPUB
24,84 €

Internetin merkitys viestinnän ja jakamisen välineenä on kasvanut merkittävästi parin viime vuosikymmenen aikana. Kehitys on ollut niin nopeaa, että tutkimusmaailma ei tahdo pysyä perässä. Verkko ja sosiaalinen media ovat välineinä itsessään tärkeitä tutkimuskohteita, koska ne vaikuttavat ihmisten ja yhteisöjen toimintaan ja siten haastavat myös vallitsevat tutkimusmenetelmät. Samalla verkko ja sosiaalinen media tarjoavat kokonaan uusia mahdollisuuksia tutkimusasetelmien suunnitteluun, aineiston valintaan, keräämiseen ja hallintaan sekä varsinaiseen analyysiin.

Kirjassa tutkimusmenetelmien asiantuntijat useista eri yliopistoista pohtivat, miten internetiä ja varsinkin uutta sosiaalista verkkoa pitäisi tutkimuksellisesti lähestyä. Ovatko vanhat menetelmät vielä käyttökelpoisia vai pitäisikö niitä päivittää uudelle aikakaudelle? Onko kenties tarpeen kehittää kokonaan uusia? Minkälaista verkon tutkimusta Suomessa on tehty ja miten eri tieteenalat voisivat tukea toisiaan menetelmällisesti?

Artikkelien aiheina ovat niin verkkotutkimuksen metodologiset, kulttuuriset ja eettiset lähtökohdat kuin verkkokyselyiden tekeminen, verkkokeskusteluiden tutkiminen ja verkkoetnografia. Lisäksi tarkastellaan internetin palvelunkehityksen, pelien, verkkohistoriaan ja sekä verkon mahdollistamien suurten datamassojen tutkimista. Tämä teos on ensimmäinen suomenkielinen menetelmäopas tutkimusta tekeville, niin ammattitutkijoille kuin opinnäytteiden laatijoille.


Katso myös näitä tuotteita