Mielen mittarit

Vessonen, Elina
Nimeke: Mielen mittarit
Tekijät: Vessonen, Elina (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789517689182
Tuotemuoto: E-kirja, EPUB
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 20.8.2021
Hinta: 24,90 € (22,64 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2021
Julkaisuvuosi: 2021
Kieli: suomi
Tiedostoformaatti: EPUB
Suojaustapa: Vesileima
Sivumäärä: 183
Tuoteryhmät: E-kirjat
Kirjastoluokka: 14.01 Psykologian teoria, filosofia ja tutkimusmenetelmät
Avainsanat: psykologiset testit, tutkimusmenetelmät, psykometriikka, psykologiset tekijät, mittaaminen, persoonallisuustestit
Pehmeäkantinen kirja, 2021

32,90 €

Mielen mittareilla on vaikutusvaltaa. Masennusta hoidetaan lääkkeillä siksi, että masennusmittarit vakuuttavat lupaviranomaiset lääkkeiden tehosta. Somejätit osaavat päätellä klikkauksista persoonallisuutemme ja kohdentaa mainoksia tulosten perusteella. Yhdysvalloissa älykkyystestit ovat osa todistusaineistoa, joka määrittää saako rikollisen tuomita kuolemaan. Monissa maissa onnellisuuden mittareita käytetään kansalaisia koskevassa päätöksenteossa.

Mielen mittaamiseen liittyy epävarmuutta ja kiistoja. Jotkut masennuksen hoitomuodot näyttävät yhdellä mittarilla mitattuna tehokkailta, toisella tehottomilta. Maa voi olla maailman onnellisin yhdellä tavalla mitattuna, mutta ei toisella. Sadat tuhannet ihmiset suorittavat vuosittain psykologisia testejä, joiden tieteellinen laatu on kiistanalainen. Miksi kehnot mittarit kestävät aikaa? Entä miten ristiriitaisten mittaustulosten perusteella voi tehdä reiluja päätöksiä?

Psykometriikka on tieteenala, joka etsii ratkaisuja psykologisten ominaisuuksien mittaamisen haasteisiin. Tämä kerronnallinen tietokirja tutustuttaa lukijan psykometriikan menetelmiin. Samalla se kertoo, miten mielen mittarit muovaavat yhteiskuntaa ja ihmiselämiä.

Elina Vessonen väitteli Cambridgen yliopistosta vuonna 2019 aiheenaan psykometriikan filosofiset ongelmat.


Katso myös näitä tuotteita