Kategoriat, kulttuuri & moraali — Johdatus kategoria-analyysiin

Jokinen, Arja; Juhila, Kirsi; Suoninen, Eero
Nimeke: Kategoriat, kulttuuri & moraali — Johdatus kategoria-analyysiin
Tekijät: Jokinen, Arja (Kirjoittaja)
Juhila, Kirsi (Kirjoittaja)
Suoninen, Eero (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789517685078
Tuotemuoto: E-kirja, EPUB
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 11.5.2015
Hinta: 23,95 € (21,77 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2015
Julkaisuvuosi: 2015
Kieli: suomi
Tiedostoformaatti: EPUB
Suojaustapa: Vesileima
Sivumäärä: 296
Tuoteryhmät: Tutkimusmenetelmät
E-kirjat
Kirjastoluokka: K30.01
Avainsanat: metodologia, poikkeavuus, etnometodologia, ongelmat, diskurssintutkimus, kategoriat, kulttuuri, moraali, kategoria-analyysi, määritys, ilmiöt, luokitus, tutkimusmenetelmät
Pehmeäkantinen kirja, 2019

34,00 €

Kategoriat ovat olennaisia toisten ihmisten ja oman itsemme määrittelyn välineitä. Kategoria-analyysi tarjoaa oivan välineen teksti-, haastattelu- ja vuorovaikutusaineistojen tulkintaan.

Kategoriat ja niiden käyttö kertovat ajasta, jossa elämme, siitä mitä pidämme normaalina, arvokkaana, ongelmana tai poikkeavana. Myös kaikki yhteiskunnalliset instituutiot päiväkodista vanhainkotiin ja sairaalasta vankilaan nojaavat vahvasti ihmisten ja asioiden kategorioihin. On vaikea kuvitella paikkaa tai tilannetta, jossa kategoriat eivät olisi läsnä ja käytössä, niin olennaisia ne ovat ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa ja toistemme ymmärtämisessä. Kategoriat liittävät päivittäisen kanssakäymisen, kulttuurin ja moraalin toisiinsa.

Kirjassa esitellään kategoria-analyysin lähtökohtia ja perusperiaatteita sekä valotetaan erilaisia tutkimuksellisia mahdollisuuksia. Erityinen huomio kiinnitetään identiteettien, ongelmien ja poikkeavuuden kategorisointiin ja niiden tutkimiseen. Kategorisointia tarkastellaan osana sekä arkielämää että institutionaalisia käytäntöjä. Kirja sisältää runsaasti tutkimus- ja aineistoesimerkkejä, jotka havainnollistavat, miten monin tavoin kategoria-analyysia on mahdollista soveltaa erilaisiin tutkimusaineistoihin.

Teos soveltuu oppikirjaksi yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin erityisesti yhteiskunta- ja kasvatustieteiden, kulttuurintutkimuksen sekä kieli- ja viestintätieteiden opintoihin.


Katso myös näitä tuotteita