Kategoriat, kulttuuri & moraali — Johdatus kategoria-analyysiin

Jokinen, Arja; Juhila, Kirsi; Suoninen, Eero
Nimeke: Kategoriat, kulttuuri & moraali — Johdatus kategoria-analyysiin
Tekijät: Jokinen, Arja (Kirjoittaja)
Juhila, Kirsi (Kirjoittaja)
Suoninen, Eero (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789517683937
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 34,00 € (30,91 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2019
Kieli: suomi
Sivumäärä: 296
Tuoteryhmät: Kirjat aiheittain
Kulttuurintutkimus
Tutkimusmenetelmät
Yhteiskunta
Kirjastoluokka: K30.01
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: diskurssintutkimus, etnometodologia, identiteetti, ilmiöt, kategoria-analyysi, kategoriat, kulttuuri, luokitus (toiminta), metodologia, moraali, määritys, ongelmat, poikkeavuus, tutkimusmenetelmät
E-kirja, 2015
EPUB
23,95 €

Kategoriat ovat olennaisia toisten ihmisten ja oman itsemme määrittelyn välineitä. Kategoriat ja niiden käyttö kertovat ajasta, jossa elämme, siitä mitä pidämme normaalina, arvokkaana, ongelmana tai poikkeavana. Myös kaikki yhteiskunnalliset instituutiot päiväkodista vanhainkotiin ja sairaalasta vankilaan nojaavat vahvasti ihmisten ja asioiden kategorioihin. On vaikea kuvitella paikkaa tai tilannetta, jossa kategoriat eivät olisi läsnä ja käytössä, niin olennaisia ne ovat ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa ja toistemme ymmärtämisessä. Kategoriat liittävät päivittäisen kanssakäymisen, kulttuurin ja moraalin toisiinsa.

Kirjassa kategorioita tarkastellaan ihmisten keskinäisessä toiminnassa läsnä olevina sosiaalisina tekoina. Siinä esitellään kategoria-analyysin lähtökohtia ja perusperiaatteita sekä valotetaan erilaisia tutkimuksellisia mahdollisuuksia. Erityinen huomio kiinnitetään identiteettien, ongelmien ja poikkeavuuden kategorisointiin ja niiden tutkimiseen. Kategorisointia tarkastellaan sekä osana arkielämää että institutionaalisia käytäntöjä.

Kategoria-analyysi tarjoaa oivan välineen teksti-, haastattelu- ja vuorovaikutusaineistojen tulkintaan. Kirja sisältää runsaasti tutkimus- ja aineistoesimerkkejä, jotka havainnollistavat, miten monin tavoin kategoria-analyysia on mahdollista soveltaa erilaisiin tutkimusaineistoihin.

Kategorioiden tutkimus on viime vuosikymmenen aikana vahvistunut voimakkaasti niin kansainvälisesti kuin kansallisestikin, mutta kattavaa suomenkielistä oppikirjaa ei ole tätä ennen ollut saatavilla. Kirjan kirjoittajien yhteistyönä ovat aiemmin ilmestyneet teokset "Diskurssianalyysin aakkoset" (1993) ja "Diskurssianalyysi liikkeessä" (1999). Kategoria-analyysia käsittelevä kirja on luonteva jatko näille teoksille. Se soveltuu oppikirjaksi yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin erityisesti yhteiskunta- ja kasvatustieteiden, kulttuurintutkimuksen sekä kieli- ja viestintätieteiden opintoihin.


Katso myös näitä tuotteita