Hyvä paha jalostus — Miten eettinen ruuantuotanto on mahdollista

Koistinen, Mari
Nimeke: Hyvä paha jalostus — Miten eettinen ruuantuotanto on mahdollista
Tekijät: Koistinen, Mari (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523970427
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 14.8.2023
Hinta: 32,00 € (29,09 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2023
Julkaisuvuosi: 2023
Kieli: suomi
Sivumäärä: 232
Tuoteryhmät: Syksyn 2023 kirjat
Yhteiskunta
Ympäristö
Tietokirjat
Kirjastoluokka: 67.3 Maanviljely. Puutarhanhoito. Hyötykasvit
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: elintarviketuotanto, maataloustuotanto, viljely, jalostus, kotieläinjalostus, kasvinjalostus, tehomaatalous, geenitekniikka, haasteet (ongelmat), riskit, ympäristöongelmat, ruokaturva, historia
E-kirja, 2023
EPUB
24,90 €

Kauniita, pyöreitä omenia ja tomaatteja. Runsaina lainehtivia viljapeltoja. Valtavia määriä lypsäviä lehmiä ja huimaa vauhtia kasvavia sikoja ja broilereita.
Viimeisen reilun sadan vuoden aikana tehty jalostus on yksi taustatekijöistä sille, että me suomalaisetkin syömme nyt monipuolisesti ja runsaasti.

Mutta jalostuksella on myös varjopuolensa. Jalostus on esimerkiksi kaventanut monien kasvilajien ja eläinrotujen geeniperimää niin, että ne ovat alttiimpia esimerkiksi erilaisille taudeille. Samalla, kun jalostus on muokannut broilerien lihaksien kasvamaan vauhdilla massiiviseen kokoon tai lisännyt lehmien maitomäärää, se on aiheuttanut eläimille erilaisia terveysongelmia.

Jalostuksen viimeisten vuosikymmenten suuri teema on ollut geenimuuntelu. Sen lisäksi jalostuksessa on paljon muuta, mistä pitäisi puhua. Kun ympäristökriisit heikentävät ruuantuotannon mahdollisuuksia, millainen jalostus tukisi tulevaisuuden ekologisempaa ja eettisempää maataloutta? Kuka päättää, keskitytäänkö kasvattamaan eläinten kasvua vai lisäämään hyvinvointia?

Hyvä paha jalostus -kirja kertoo monipuolisesti kasvin- ja eläinjalostuksesta ja sen merkityksestä ruuantuotannolle.


Katso myös näitä tuotteita