Suomen puolueet — Vapauden ajasta maailmantuskaan

Mickelsson, Rauli
Nimeke: Suomen puolueet — Vapauden ajasta maailmantuskaan
Tekijät: Mickelsson, Rauli (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789517688062
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 34,90 € (31,73 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2021
Julkaisuvuosi: 2021
Kieli: suomi
Sivumäärä: 488
Tuoteryhmät: Kirjat aiheittain
Politiikka
Yhteiskunta
Kirjastoluokka: K32.1828 Suomen puolueet
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: puolueet, poliittinen historia, puoluejärjestelmät, ideologiat, puolueohjelmat, puoluepolitiikka, poliittiset järjestöt, poliittiset liikkeet, poliittinen osallistuminen, puolueiden kannatus, historia
Avainsanat: Suomen historia, Suomi, ideologiat, poliittinen historia, poliittiset liikkeet, puolueet, puoluejärjestelmät, puolueohjelmat, puoluepolitiikka
E-kirja, 2021
PDF
34,90 €

"Suomen puolueet Vapauden ajasta maailmantuskaan" on suomalaisen puoluekentän käsikirja, jonka paikka on kaikkien politiikkaa seuraavien hyllyssä. Rauli Mickelsson käy läpi kaikki Suomessa vaikuttaneet puolueet 1700-luvun hatuista ja myssyistä 2000-luvun piraatteihin ja sinisiin. Teos auttaa ymmärtämään sekä Suomen poliittista historiaa että politiikan nykypäivää.

Teos on kolmas, vuoteen 2020 päivitetty laitos alun perin vuonna 2007 ilmestyneestä kirjasta. Suomen puoluekenttä on joutunut kovaan myllerrykseen. Sata vuotta vallinnut vallanjako, jossa SDP, keskusta, kokoomus ja RKP hallitsivat kolmea neljännestä eduskunnasta, on murtunut. Vuosien 2011 ja 2015 vaaleissa perussuomalaiset nousi pienestä protestipuolueesta maan toiseksi suurimmaksi. Vanhat puolueet, vasemmisto etunenässä, pohtivat omaa tulevaisuuttaan. Kansalaisten siteet puolueisiin ovat höllentyneet, mikä muuttaa sekä puolueita että politiikkaa.

Puolueet vaikuttavat yhteiskuntaan, mutta myös yhteiskunta vaikuttaa puolueisiin. Siksi Mickelsson tarkastelee puolueita, niiden syntyä ja toimintaa omaa aikakauttaan vasten. Valtapuolueet syntyivät suurlakon oloissa ja muovautuivat erillisiksi leireikseen sisällissodan linjojen mukaan. Puolueleirit alkoivat murtua vasta 1980-luvulla, jolloin politiikan kentällä tuli tilaa uusille aatteille, kuten vihreälle liikkeelle ja nuorsuomalaille.

VTT, dosentti Rauli Mickelsson on valtio-opin yliopisto-opettaja Turun yliopistossa.


Katso myös näitä tuotteita