Robotin hoiviin? — Yhteiskuntatieteen ja filosofian näkökulmia palvelurobotiikkaan

Särkikoski, Tuomo; Turja, Tuuli; Parviainen, Jaana
Nimeke: Robotin hoiviin? — Yhteiskuntatieteen ja filosofian näkökulmia palvelurobotiikkaan
Tekijät: Särkikoski, Tuomo (Toimittaja)
Turja, Tuuli (Toimittaja)
Parviainen, Jaana (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789517688093
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 37,90 € (34,45 € alv 0 %)


Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2020
Julkaisuvuosi: 2020
Kieli: suomi
Sivumäärä: 288
Tuoteryhmät: Syksyn 2020 kirjat
Kirjat aiheittain
Filosofia
Yhteiskunta
Tietokirjat
Kirjastoluokka: 37 SOSIAALIPOLITIIKKA
Avainsanat: hoivatyö, palvelurobotit, robotit, teknologinen kehitys
Robotin hoiviin tarkastelee palvelurobottien käyttöönottoon liittyviä sosiaalisia ja eettisiä haasteita yhteiskuntatieteen ja filosofian näkökulmista. Kirjassa pohditaan miten älykkäiksi ja oppiviksi kutsuttuja laitteita sovelletaan esimerkiksi vanhusten hoidossa ja sosiaali- ja terveyspalveluissa tai miten niitä käytetään koulujen pedagogisina laitteina lasten oppimisessa.

Näennäisestä neutraaliudestaan huolimatta teknologia on poliittinen voima. Teknologian avulla muokataan ihmisten arkea, työtapoja ja lopulta yhteiskuntia usein perustavilla tavoilla. Yhteiskuntien toimivuuden perustuessa yhä enemmän ohjelmisto- ja laiterobotiikkaan joudumme pohtimaan sosiaalisen ja yhteiskunnallisen vallankäytön ydintä.

Millaista yhteiskuntaa olemme robotteinemme luomassa ja mitkä ovat ihmisten mahdollisuudet tätä kehitystä hallita? Entä miten kansalaisten näkemykset ja toiveet huomioidaan?

Robottikehityksen ohjaus vaatii teknologian tietoisempaa demokraattista ennakointia. Kirjassa nousevat esille robottien kehitys ja niiden soveltamisesta ja käytöstä saadut kokemukset, mutta myös niiden laajemmat sosiaaliset, eettiset ja poliittiset perustelut.

Teoksen kirjoittajat ovat yhteiskuntatieteellisen ja filosofisen teknologiatutkimuksen, hoivatutkimuksen ja työelämän tutkimuksen sekä filosofian ja etiikan tutkimuksen asiantuntijoita.


Katso myös näitä tuotteita