Pitkät jäähyväiset — Reportaasi fossiili-Euroopan syrjäseuduilta

Saraste, Anna; Raivio, Petri
Nimeke: Pitkät jäähyväiset — Reportaasi fossiili-Euroopan syrjäseuduilta
Tekijät: Saraste, Anna (Kirjoittaja)
Raivio, Petri (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789517688956
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 11.10.2021
Hinta: 26,90 € (24,45 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2021
Julkaisuvuosi: 2021
Kieli: suomi
Sivumäärä: 244
Tuoteryhmät: Talous
Yhteiskunta
Ympäristö
Tietokirjat
Kirjastoluokka: 41 EUROOPPA
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: yhteiskunnallinen muutos, syrjäseudut, maaseutu, fossiiliset polttoaineet, energiantuotanto, elinkeinot, maaseutuelinkeinot, turvetuotanto, kaivokset, kivihiili, aluekehitys, ilmastopolitiikka, ilmastonmuutokset, poliittinen kehitys, populismi
E-kirja, 2021
EPUB
22,90 €

Turvetuottaja Karstulassa. Lämmityshiiliyrittäjä Puolan maaseudulla. Hiilikaivosduunari Itä-Saksassa. He ja monet muut miettivät, mitä Euroopan syrjäseuduille jää, kun turpeen ja ruskohiilen kaltaisista fossiilisista polttoaineista luovutaan. Eurooppalaisten valtioiden ilmastotavoitteet näyttäytyvät järkeviltä kaupungeissa, mutta moni keskusten ulkopuolelle jäävä pelkää oman tulevaisuutensa ja asuinpaikkakuntansa elinvoimaisuuden puolesta.

Kirjassa tavataan heitä, joille ilmastoliikkeen nousu tarkoittaa vanhan elinkeinon loppumista. Samalla kirjoittajat valottavat eri puolilla Eurooppaa valtapuolueiden haastajiksi nousseiden populistipuolueiden tapaa ymmärtää syrjäseutujen mullistusta - ja valjastaa se protestiääniksi perinteisiä puolueita vastaan.

"Pitkät jäähyväiset" on kirjoittajien rehellinen matka ulos kaupungeista sinne, mistä nuoret ovat muuttaneet pois ja missä vähät työpaikat ovat kiven alla. Se on kuvaus heistä, jotka ovat globalisaation ja ilmastonmuutoksen torjumisen häviäjiä. Moni syrjäseudun asukas kokee itsensä toisen luokan kansalaiseksi kaupunkilaisiin nähden. Heidän tulevaisuutensa fossiilivapaassa maailmassa on kaikkea muuta kuin turvattu.

Petri Raivio (s. 1979) on Ylen ajankohtaistoimituksen toimittaja, joka on työskennellyt ulkomaantoimittajana ja vuosina 2016-2019 Ylen EU-kirjeenvaihtajana Brysselissä.

Anna Saraste (s. 1989) on Berliinissä asuva vapaa toimittaja, jota kiinnostavat erityisesti ihmisten selviytymiseen ja tasa-arvoon liittyvät aiheet. Hän työskentelee Yle Uutisten avustajana sekä Saksan yleisradioyhtiön Deutsche Wellen TV-uutisissa.


Katso myös näitä tuotteita