Matkalla Maahan — Politiikka ja uusi ilmastojärjestys

Latour, Bruno
Nimeke: Matkalla Maahan — Politiikka ja uusi ilmastojärjestys
Tekijät: Latour, Bruno (Kirjoittaja)
Malinen, Päivi (Kääntäjä)
Lehtonen, Turo-Kimmo (Johdannon kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789517688888
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 14.1.2022
Hinta: 22,90 € (20,82 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2022
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Sivumäärä: 159
Tuoteryhmät: Filosofia
Politiikka
Talous
Yhteiskunta
Ympäristö
Vuoden 2022 kirjat
Kirjastoluokka: 32.01 Valtiofilosofia. Poliittiset ideologiat
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: poliittinen filosofia, poliittinen kehitys, globalisaatio, paikallisuus, talouskasvu, eriarvoisuus, muuttoliike, ilmastonmuutokset, populismi, ihmisen ekologia
Avainsanat: politiikka, sääntelyn purkaminen, eriarvoisuus, ilmastonmuutos
E-kirja, 2022
EPUB
19,90 €

Bruno Latourin essee liittää toisiinsa kolme ilmiötä, jotka on kyllä havaittu mutta joiden keskinäistä yhteyttä ei aina ymmärretä. Sen vuoksi on jäänyt huomiotta, kuinka valtavan poliittisen energian näiden ilmiöiden lähentäminen toisiinsa voisi tuottaa.

Ensimmäinen ilmiöistä on mittava sääntelyn purkaminen, jonka seurauksena globalisaatiosta on tullut kirosana. Toinen ilmiö on eriarvoisuuden raju lisääntyminen ja kolmas järjestelmälliset pyrkimykset kieltää ilmastonmuutoksen olemassaolo.

Kirjoittajan hypoteesi on, että kukaan ei voi ymmärtää poliittisen kehityksen kulkua 50 viime vuoden ajalta, ellei keskiöön aseteta ilmastokysymystä ja sen kieltämistä. Latourin tulkinnan mukaan näyttää siltä, että merkittävä osa vallankäyttäjistä olisi päätellyt, ettei Maan päällä ole enää tarpeeksi tilaa meille kaikille. Tämä ajatuskulku selittää eriarvoisuuden räjähdysmäisen kasvun, sääntelyn purkamisen laajuuden, globalisaation kritiikin ja erityisesti paniikinomaisen halun palata kansallisvaltion entisaikaisiin suojiin.

Latour patistaa kiireellisesti tarkistamaan suuntaa ja määrittämään politiikkaa, joka perustuu Maahan eikä mihinkään globaaliin tai kansalliseen intressiin. On olennaista pohtia ja tuoda uudelleen esiin, mitä kuuluminen elinympäristöön merkitsee. Vaativin haasteemme on oppia uudet tavat elää Maassa. Politiikan tehtävänä tänään on tuoda meidät takaisin Maan pinnalle.

Bruno Latour on ranskalainen filosofi, antropologi ja tieteensosiologi. Kirjan esipuheen on kirjoittanut sosiologian professori Turo-Kimmo Lehtonen.


Katso myös näitä tuotteita