Lappi palaa sodasta — Mielen hiljainen jälleenrakennus

Tuominen, Marja; Löfgren, Mervi
Nimeke: Lappi palaa sodasta — Mielen hiljainen jälleenrakennus
Tekijät: Tuominen, Marja (Toimittaja)
Löfgren, Mervi (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789517686273
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 37,90 € (34,45 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2018
Julkaisuvuosi: 2018
Kieli: suomi
Sivumäärä: 359
Tuoteryhmät: Kirjat aiheittain
Historia
Yhteiskunta
Suosituimmat tietokirjat
Kirjastoluokka: 92 SUOMEN HISTORIA
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: sodanjälkeinen aika, Lapin sota, sodat, vaikutukset, tunteet, traumat, lappilaiset, jälleenrakentaminen, kulttuurielämä, kuvataide, maisema, luonto, arki, asuminen, elämäntapa, muutos, lapset (ikäryhmät), kokemukset, rauhanaika, uskonto (uskominen), uskonelämä, luterilaisuus, ortodoksisuus, sotahistoria, historia
Avainsanat: sotahistoria, rauhanaika, historia, Lappi, Lapin sota, jälleenrakentaminen
• Teos nostaa Lapin jälleenrakentamisen esille sodanjälkeisen historian marginaalista.
• Valottaa laajasti ja monipuolisesti, kuinka kulttuurin ja konkreettisen rakentamisen avulla Lappi nousi tuhkasta.
• Kirjassa kuvataan monipuolisesti sodan ja jälleenrakennuksen vaikutuksia lappilaiseen ja peräpohjalaiseen maisemaan, mielenmaisemaan ja elämäntapaan.
• Monitieteinen teos käsittelee Lapin henkistä ja materiaalista jälleenrakennusta toisen maailmansodan jälkeen.
• Teos edustaa ns. uutta sotahistoriaa, ja se on suunnattu tutkijoille, opettajille ja opiskelijoille sekä aiheesta kiinnostuneelle suurelle yleisölle.

Lappi jää usein paitsioon, kun käsitellään Suomen viime sotia, rauhaan paluuta ja jälleenrakennusta. Lappi kuitenkin koki kovia vielä pitkään sen jälkeen kun eteläisemmässä Suomessa oli jo rauhallista. Monissa historianesityksissä sota-aika päättyy syksyn 1944 välirauhansopimukseen, vaikka Lapin asukkailla pahin oli vielä edessä. Saksalaiset tuhosivat vetäytyessään valtaosan pohjoisen rakennuksista, teistä ja silloista. Ruotsiin sotaa pakoon lähteneet saivat palata kotiensa savuaville raunioille. Tilanne oli kaikin puolin musertava.

Lappi palaa sodasta täyttää historiankirjoituksen aukkoa. Siinä valotetaan laajasti ja monipuolisesti, kuinka Lappi kulttuurin ja konkreettisen rakentamisen avulla nousi tuhkasta. Kirja kuvaa sodan ja jälleenrakennuksen vaikutuksia lappilaiseen ja peräpohjalaiseen maisemaan, mielenmaisemaan ja elämäntapaan. Kirja nostaa esiin aiemmassa tutkimuksessa syrjään sysättyjä teemoja, erityisesti pohjoisen näkökulman talvi-, jatko- ja Lapin sotaan, rauhaan paluuseen sekä henkiseen, sosiaaliseen ja materiaaliseen jälleenrakennukseen.

Uutta sotahistoriaa edustava kirja on suunnattu tutkijoille, opettajille ja opiskelijoille sekä aiheesta kiinnostuneelle suurelle yleisölle.


Katso myös näitä tuotteita