Kenen kulttuuriperintö? — Tunteet, tilat & teot

Lähdesmäki, Tuuli; Kähkönen, Satu; Paqvalén, Rita; Turunen, Johanna
Nimeke: Kenen kulttuuriperintö? — Tunteet, tilat & teot
Tekijät: Lähdesmäki, Tuuli (Toimittaja)
Kähkönen, Satu (Toimittaja)
Paqvalén, Rita (Toimittaja)
Turunen, Johanna (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789523971752
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Ennakkotilattavissa. Tuote ilmestyy 31.5.2024 ja toimitetaan sen jälkeen.
Ilmestymispäivä: 31.5.2024
Hinta: 42,00 € (38,18 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2024
Julkaisuvuosi: 2024
Kieli: suomi
Sivumäärä: 387
Tuoteryhmät: Kulttuurintutkimus
Yhteiskunta
Syksyn 2024 kirjat
Kirjastoluokka: 49 KANSATIEDE. KULTTUURIANTROPOLOGIA
Kenen kulttuuriperintö? käsittelee kulttuuriperinnön monimerkityksisyyttä ja omistajuutta ja niihin kytkeytyvää kulttuuriperintötyötä kriittisestä moniäänisestä näkökulmasta.

Kriittinen näkökulma on ohjannut teoksen kirjoittajia pohtimaan kulttuuriperinnön määrittelyyn, vaalimiseen, suojelemiseen, esittelyyn ja omistajuuteen liittyviä erilaisia intressejä, jännitteitä ja ristiriitoja. Kyse vallan käytöstä: joku tai jotkut päättävät, mitä ilmiöitä, esineitä ja paikkoja määritellään kulttuuriperinnöksi, miten niitä käsitellään ja suojellaan ja millaisia kertomuksia menneisyydestä ja nykyisyydestä niiden kautta kerrotaan.

Moniääninen tutkimus sekä yhdenvertaisuutta ja osallisuutta korostavat käytännöt ovat tärkeitä kulttuuriperinnön oikeudenmukaisen vaalimisen ja suojelun kannalta. Uudella tutkimuksella ja uusilla toimintavoilla ei ainoastaan pyritä purkamaan kulttuuriperinnön merkityksiin ja käyttöön liittyviä valtarakenteita ja osoittamaan kulttuuriperintötyön aukkoja, vaan myös korostamaan kulttuuriperintöyhteisöjen ja ryhmien omaa ymmärrystä ja kokemuksia kulttuuriperinnöstä sekä edistämään yhteisöjen välistä vuoropuhelua, solidaarisuutta ja empatiaa.


Katso myös näitä tuotteita