Itsemääräämisoikeus — Teoriasta käytäntöön

Tiensuu, Paul; Aalto-Heinilä, Maija; Mäki-Petäjä-Leinonen, Anna
Nimeke: Itsemääräämisoikeus — Teoriasta käytäntöön
Tekijät: Tiensuu, Paul (Toimittaja)
Aalto-Heinilä, Maija (Toimittaja)
Mäki-Petäjä-Leinonen, Anna (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789523970069
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 20.2.2023
Hinta: 42,00 € (38,18 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2023
Julkaisuvuosi: 2023
Kieli: suomi
Sivumäärä: 392
Tuoteryhmät: Filosofia
Sosiaalipolitiikka
Kirjastoluokka: 17.1 Etiikka. Moraalifilosofia
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: itsemäärääminen, yksilö, yksilönvapaus, autonomia, perusoikeudet, oikeudenmukaisuus, toimijuus, erityisryhmät, etiikka, filosofia, oikeusfilosofia
E-kirja, 2023
EPUB
34,90 €

Yksilöiden oikeus määrätä itse omista asioistaan on yksi moraalisen ja oikeudellisen ajattelumme kulmakivistä. Mutta mistä tämä kulmakivi on peräisin? Mitä itsemäärääminen eli autonomia oikeastaan tarkoittaa? Kuka tai mikä voi olla itseään määräävä subjekti? Millaisilla oikeudellisilla keinoilla itsemääräämistä voidaan tukea?

Tässä teoksessa itsemääräämisoikeutta lähestytään monipuolisesti eri näkökulmista ja eri menetelmin. Kirjassa tarkastellaan esimerkiksi itsemääräämisoikeuden käsitettä suhteessa eri oikeudenmukaisuuden ja autonomian teorioihin, sekä sen historiallista kehitystä antiikin tasavaltalaisesta perinteestä moderniin liberalismiin ja feminismiin saakka.

Kirjassa kiinnitetään erityistä huomiota sellaisiin henkilöihin, joiden autonominen toimintakyky ei ole kehittynyt tai on alentunut, kuten lapset, vammaiset ja muistisairaat ihmiset. Yksilön itsemääräämisoikeutta tarkastellaan eri yhteyksissä, kuten hoitotilanteissa, digitaalisesta yksilöllisyydestä päättämisessä, sekä suhteessa muihin ihmisiin ja valtioon. Myös eläinten ja yhteisöjen itsemääräämisoikeutta tarkastellaan omissa luvuissaan.

Teoksen avulla piirtyy kuva yhtäältä itsemääräämisoikeuden käsitteen kompleksisuudesta, toisaalta sen alati kasvavasta tärkeydestä etenkin haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille.

Kirjasta saatavilla myös Open Access -versio:
https://blogit.vastapaino.fi/oa-kirjat/itsemaaraamisoikeus


Katso myös näitä tuotteita