Intersektionaalinen feministinen pedagogiikka

Elonheimo, Aino-Maija; Miettinen, Sari; Ojala, Hanna; Saresma, Tuija
Nimeke: Intersektionaalinen feministinen pedagogiikka
Tekijät: Elonheimo, Aino-Maija (Toimittaja)
Miettinen, Sari (Toimittaja)
Ojala, Hanna (Toimittaja)
Saresma, Tuija (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789523970038
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Ennakkotilattavissa. Tuote ilmestyy 30.11.2022 ja toimitetaan sen jälkeen.
Ilmestymispäivä: 30.11.2022
Hinta: 33,00 € (30,00 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2022
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Sivumäärä: 270
Tuoteryhmät: Syksyn 2022 kirjat
Kasvatus
Sukupuolentutkimus
Tutkimusmenetelmät
Kirjastoluokka: 32.3 Naisen ja miehen asema yhteiskunnassa
Miten kehonormatiivisuus muokkaa käsityksiämme hyväksytyistä kehoista ja ulkonäöstä, ja miten näitä normatiivisuuksia voidaan murtaa? Miten puretaan rasistisia toimintarakenteita? Kuinka käsitellä opetukseen liittyviä tunteita, joista puhuminen on hankalaa? Voiko ääripäitä korostavaa polarisoitumista vähentää?

Teos tarkastelee koulutuksen, opetuksen ja ohjauksen toimintatapoja varhaiskasvatuksesta korkeakouluopetukseen. Kirjassa käsitellään erityisesti vallan, tunteiden ja ihmisten välisten erojen merkitystä koulutuksen eri konteksteissa.

Kirjassa puretaan opetukseen ja pedagogiikkaan piiloutuneita normeja ja hahmotellaan inklusiivisia opetuskäytäntöjä. Ihmisen asemaan yhteiskunnassa vaikuttavat sukupuolen lisäksi myös ainakin ikä, ihonväri, yhteiskuntaluokka ja seksuaalinen suuntautuminen. Näitä eroja ja niiden suhteita käsittelee Intersektionaalinen feministinen pedagogiikka.

Intersektionaalinen feministinen pedagogiikka tarkoittaa dialogista prosessia, jossa monet äänet pääsevät esille ja jossa omaa toimintaa voidaan myös korjata. Se on tapa koetella feminististä teoriaa käytännössä: miten ajattelu voi muuttua eletyksi feminismiksi, omaksi ja monen näköiseksi arjen pedagogiseksi toimijuudeksi?

Kirja tarjoaa käytännön vinkkejä opetukseen ja ohjaukseen, eri koulutusasteilla käytettäväksi soveltuvia tehtäviä ja harjoituksia sekä inspiraatiota. Se käsittelee feministisessä pedagogiikassa tapahtuneita murroksia ja rohkaisee utopioiden kuvitteluun.

Teos on itsenäinen jatko-osa suuren suosion saaneelle teokselle Feministisen pedagogiikan ABC - opas ohjaajille ja opettajille (2018).


Katso myös näitä tuotteita