Huuto kaupunkiluonnon puolesta

Kanninen, Jaana; Seppo, Sanni
Nimeke: Huuto kaupunkiluonnon puolesta
Tekijät: Kanninen, Jaana (Toimittaja)
Seppo, Sanni (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789523970007
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 17.10.2022
Hinta: 23,00 € (20,91 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2022
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Sivumäärä: 271
Tuoteryhmät: Vuoden 2022 kirjat
Politiikka
Yhteiskunta
Ympäristö
Tietokirjat
Suosituimmat tietokirjat
Kirjastoluokka: 34.5 Yhdyskuntasuunnittelu. Kaupunkisuunnittelu Ympäristönsuunnittelu
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: kaupunkiluonto, luonto, taajamametsät, kaupunkisuunnittelu, kritiikki, asukastoiminta, lähidemokratia, luontokato, estäminen, luonnon monimuotoisuus, luonnonsuojelu, aktivismi
Suurissa kaupungeissa on meneillään ennätysmäärä lähiluontokonflikteja, kun asukkaat ovat käyneet puolustamaan heille tärkeitä metsiä, puistoja, rantoja tai kallioita. Tämä on seurausta siitä, että uusia rakennuksia nousee ennätysvauhtia vanhoille asuinalueille. Vallalla on korkean ja tiiviin rakentamisen ihanne.

Teos kuvailee kymmenen lähiluontokiistaa asukkaiden näkökulmasta. Kertojina ovat asukasaktiivit, jotka ovat vuosia kamppailleet lähiluontonsa säilyttämisen puolesta. Vastassa on kaupunkisuunnittelukoneisto, jonka on vaikea kuulla asukkaiden ääntä. Siksi nyt pitää huutaa!

Samalla kun kaupungit kasvavat, pitäisi huolehtia luonnon monimuotoisuudesta, jarruttaa ilmastonmuutosta ja taata ihmisille pääsy luonnon helmaan. Yhtälö on vaikea, mutta ei mahdoton. Kaupunkisuunnittelussa on korkea aika ottaa käyttöön uudet aatteet, jotta selvittäisiin kaikista haasteista. Kirja esittelee ”maanpinnan kierto­talouden”, jossa luonnolta ei vallata enempää alaa kuin on jo tehty.

Mukana on lyhyt opas asukasaktiiveille, jotka vasta aloittelevat lähiluontonsa puolustamista sekä kartta-arkki tulevaisuuden hyvästä kaupun­gista.

Kirjan tekijänpalkkiot käytetään vanhan metsän suojeluun Luonnonperintösäätiön kautta.

Kirja sai Vuoden kaunein kirja -kilpailussa kunniamaininnan.


Katso myös näitä tuotteita