Haavoittuva toimijuus — Sairastaminen ja hoiva hyvinvointivaltion laitamilla

Honkasalo, Marja-Liisa; Jylhänkangas, Leila; Leppo, Anna
Nimeke: Haavoittuva toimijuus — Sairastaminen ja hoiva hyvinvointivaltion laitamilla
Tekijät: Honkasalo, Marja-Liisa (Toimittaja)
Jylhänkangas, Leila (Toimittaja)
Leppo, Anna (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789523970632
Tuotemuoto: E-kirja, EPUB
Saatavuus: Heti ladattavissa
Ilmestymispäivä: 14.10.2022
Hinta: 39,00 € (35,45 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2022
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Tiedostoformaatti: EPUB
Suojaustapa: Vesileima
Sivumäärä: 310
Tuoteryhmät: E-kirjat
Kirjastoluokka: 37.23 Sosiaalipalvelut
Pehmeäkantinen kirja, 2022

39,00 €

Millainen on ihmisen toimijuus, kun häntä kohdellaan potilaana, päihdeasiakkaana tai muistisairaana hoivakodissa? Millainen vastuu toimijuudesta siirtyy omaishoitajalle, kun sairaalat ovat tyhjentyneet ja sairaat sairastavat kotona?

Nykykeskustelussa korostuu yhä enemmän yksilöllinen vastuu terveydestä ja hyvinvoinnista, vaikka sairastamista ja siihen kuuluvaa inhimillistä haavoittuvuutta pitäisi tarkastella erityisesti yhteiskunnallisena kysymyksenä.

Sairastamisen seuraukset riippuvat yhä enemmän yhteiskunnallisista ja poliittisista tekijöistä, kuten taloudellisesta ja sosiaalisesta eriarvoisuudesta. Yksinäisyys, avuttomuus ja avun tarve lisääntyvät, kun taloudellinen tilanne heikkenee.

Eriarvoistumisen mekanismit arkielämässä jäävät helposti huomaamatta. Tässä kirjassa ongelmia valotetaan etnografisen tutkimuksen kautta. Se tarkoittaa pitkäaikaista viipymistä tutkittavien ihmisten, yhteisöjen ja heidän muodostamiensa verkostojen parissa. On avauduttava sille, miten ihmiset elävät ja antavat merkityksiä erilaisille asioille elämässään.

Teoksessa pohditaan viime vuosikymmenien aikana tehtyjen poliittisten valintojen seurauksia. Miten muutokset ovat vaikuttaneet haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten mahdollisuuksiin elää hyvää elämää?

"Haavoittuva toimijuus on inspiroivaa luettavaa suomalaista terveydenhuoltoa tutkivalle sosiologille ja kenelle tahansa sairastamisesta ja hyvinvointipalveluista kiinnostuneelle lukijalle. Kirjoittajien tavoin suosittelen teosta lämpimästi myös valtion virkahenkilöille ja poliittisille päättäjille."
- Inka Laisi, Sosiologia 1/2024


Katso myös näitä tuotteita