Tabujen kahleet

Laitinen, Merja; Pohjola, Anneli
Nimeke: Tabujen kahleet
Tekijät: Laitinen, Merja (Toimittaja)
Pohjola, Anneli (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789517682350
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 34,00 € (30,91 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 1. painos, 2009
Kieli: suomi
Sivumäärä: 287
Tuoteryhmät: Kirjat aiheittain
Sosiaalityö
Yhteiskunta
Kirjastoluokka: K34.2 Seutusuunnittelu
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: tabut, sosiaaliset normit, julkinen keskustelu, tiedeyhteisöt, sosiaalityö, vammaisuus, itsemurha, sosiaaliset ongelmat, rikoksentekijät, syyllisyys, narkomaanit, naiset, väkivalta, seksiala, seksuaalirikokset
Tabut ovat merkityksen kantajia. Ne sisältävät ristiriitoja, paradokseja ja myyttisiä käsityksiä. Usein ne liitetään yhteen kieltojen ja uskonnon, sairauden ja kuoleman, inhon, pelkojen ja avuttomuuden kanssa. Mutta myös positiiviset asiat ja hyvänolon tunteet voivat olla tabuoituja. Tabut voivat sisältää vastakkaisia, kiellettyjä ja sallittuja, pahoja ja hyviä piirteitä. Tällöin katseen suunta ja asiaan liittyvä yhteiskunnallinen tarkoitus määräävät tabuoitumisen.

Tabujen kahleet osallistuu keskusteluihin yhteiskunnan ja palvelujärjestelmän muutoksesta suhteessa eri toimijoiden mahdollisuuksiin pohtimalla sitä, mitä ovat nykyisen epävarmuuden ajan tabut, mistä ne syntyvät ja mitä ne tuottavat. Teos syventyy analysoimaan tabujen monimuotoisuutta ja monitasoisuutta erilaisissa yhteiskunnallisissa ilmiöissä. Artikkelit osallistuvat keskusteluun tiedon muotoutumisesta osana yhteiskunnallisia toimintoja, käytäntöjä ja suhteita.

Teos avaa tabuja ja niiden saamia merkityksiä myös auttamistyössä ja kohtaamisissa. Artikkelit tuottavat vaietun, väärän ja kielletyn hienosyistä analyysiä, mutta osoittavat myös arkisiin ilmiöihin piiloutuvia moraalisia ja eettisiä jännitteitä. Tabut hankaloittavat aitoa kohtaamista niin auttamistyön kuin tutkimuksen käytännöissä. Tabuoidut teot synnyttävät hyökkäävyyttä ja vihamielisyyttä, etäisyyden ottamista ja piinallista hiljaisuutta.


Katso myös näitä tuotteita