Suomalaisen ruoan laatukirja

Hanska, Jari
Nimeke: Suomalaisen ruoan laatukirja
Tekijät: Hanska, Jari (Toimittaja)
Alén, Henri (Yhteistyössä)
Kankaanrinta, Saara (Yhteistyössä)
Lehtopelto, Jarkko (Yhteistyössä)
Hietanen, Mirkka (Kuvittaja)
Ranta, Raisa Kyllikki (Valokuvaaja)
Astikainen, Maija (Valokuvaaja)
Tuotetunnus: 9789517687775
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 23,90 € (21,73 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2020
Julkaisuvuosi: 2020
Kieli: suomi
Sivumäärä: 207
Tuoteryhmät: Kirjat aiheittain
Yhteiskunta
Tietokirjat
Ympäristö
Suosituimmat tietokirjat
Kirjastoluokka: 68.2 Ruoanvalmistus. Ruokakulttuuri
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: elintarviketeollisuus, elintarviketuotanto, laatu, maataloustuotanto, ruoka, ruokakulttuuri, tulevaisuus, ympäristövaikutukset
Suomessa ruokakeskustelu syttyy vain silloin, kun pohditaan saako kouluissa tarjota yhtenä päivänä viikossa vain kasvisruokaa.

"Suomalaisen ruoan laatukirja" on ärhäkkä puheenvuoro kotimaisen ruoan tulevaisuuden puolesta. Kirja kysyy, voisivatko suomalaiset tuottajat, teollisuus ja kauppa nousta ruoantuotannossa ja ruokakulttuurissa maailman huipuksi.

Me suomalaiset rakastamme kyllä puhua laadun teknisistä näkökohdista, kuten kylmäketjusta, toimitusvarmuudesta tai ruoan puhtaudesta. Tekninen laatu on kuitenkin vain yksi ruoan ulottuvuus. Missä näkyy intohimoinen suhtautuminen ruokaan? Ruoan herkullisuus, suomalaiset maut tai maaperää, vesistöjä ja ilmastoa koskevat vaikutukset loistavat poissaolollaan.

Kun kuluttaja ostaa ruokaa, miettiikö hän silloin käytettyjen antibioottien määrää vai kenties makua? Ostopäätökset tapahtuvat erilaisten laatumääreiden ristivedossa. Siksi olisi tärkeää ymmärtää, millaisia laatukriteerejä suomalaiseen ruokaan nyt yhdistetään ja mitä oikeasti pitäisi vaatia ja vaalia.

Ei riitä sanoa, että suomalainen ruoka on laadukasta, koska se on suomalaista. Suomalaista ruokateollisuutta ja maataloutta saa puolustaa, mutta huonoa laatua ja haitallista tekemistä ei kannata tukea. Kirja tarjoaa joukon kärjekkäitä vastauksia kysymykseen: mitä on suomalaisen ruoan laatu ja miten sillä pärjätään tulevaisuudessa?

Jari Hanska on politiikkaa ja taloutta seuraava freelancetoimittaja. Vuonna 2016 hän julkaisi yhdessä toimittaja Teemu Muhosen kanssa eläkejärjestelmää ruotivan tietokirjan "Eläketurma". Lisäksi Hanska on ollut käsikirjoittamassa Ryhmäteatterissa esitettyä "Eduskunta"-trilogiaa. Trilogian toinen osa palkittiin tutkivan journalismin Lumilapio-palkinnolla.

Henri Alen on ravintoloitsija ja kokki monen tunnetun ravintolan takana. Henri on tunnettu myös kokkiohjelmista sekä useista ruokakirjoista. Henri on intohimoinen laadukkaan ruoan puolestapuhuja ja suomalaisen ruokakulttuurin tutkiminen on hänelle harrastus, joka on näkynyt muun muassa ravintola Finnjävelissä ja Ultimassa.

Saara Kankaanrinta on ympäristövaikuttaja ja luonnonsuojelija. Hän on Baltic Sea Action Group säätiön perustaja ja puheenjohtaja sekä useiden ekologisten yritysten hallituksessa. Kankaanrinta omistaa miehensä kanssa Qvidjan koetilan ja työskentelee globaalisti Itämeren, ilmaston ja monimuotoisuuden vuoksi.

Jarkko Lehtopelto on yhteiskunnallisen viestinnän ammattilainen ja yrittäjä. Hänellä on pitkä kokemus erilaisista hankkeista, tapahtumista ja kampanjoista. Lehtopellon erityisiä kiinnostuksen kohteita ovat ruuantuotanto sekä metsät ja niiden käyttö.


Katso myös näitä tuotteita