Siidan lait — Saamelaisen poronhoidon oikeusperiaatteet ja -teoria

Magga, Anne-Maria
Nimeke: Siidan lait — Saamelaisen poronhoidon oikeusperiaatteet ja -teoria
Tekijät: Magga, Anne-Maria (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523971622
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 13.2.2024
Hinta: 38,00 € 28,31 € (25,74 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2024
Julkaisuvuosi: 2024
Kieli: suomi
Sivumäärä: 261
Tuoteryhmät: Kevään 2024 kirjat
Historia
Kulttuurintutkimus
Sosiologia
Ympäristö
Kirjastoluokka: 92.89 Lapin historia
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: poronhoito, lapinkylät, saamelaiset, oikeusjärjestelmät, oikeusperiaatteet, oikeusfilosofia, autonomia, päätöksenteko, riita-asiat, omistusoikeus, maankäyttö, vuodenkierto, ihminen-eläinsuhde, alkuperäiskansat, poro, oikeusasema, valtionsisäinen oikeus, paliskunnat
E-kirja, 2024
EPUB
24,51 €

Miten siidajärjestelmän lait toimivat nykypäivänä käytännössä ja teoriassa?

Saamelaiset ovat kautta aikain säädelleet keskinäisiä suhteitaan ja elinkeinojaan omilla laeillaan. Siidan lait haastaa oletuksen, että vain valtiot voivat säätää sitovaa oikeutta.

Väitöskirjassaan Anne-Maria Magga tutkii, millaisia lakeja ja oikeusperiaatteita saamelaisilla poronhoitajilla on poronhoitoon ja maankäyttöön liittyen ja millainen on niiden taustalla vaikuttava oikeudellinen ja poliittinen ajattelu.

Kirjassa tarkastellaan siidajärjestelmän toimintaa Käsivarren, Kaldoaivin ja Näkkälän paliskunnissa Suomessa. Aineistona on saamelaisten poronhoitajien haastattelut, saamelaiset kertomukset sekä tutkijan omat kokemukset.

Kirjoittaja on saamelainen poronhoitaja Enontekiöltä ja toimii tutkijana Lapin yliopistossa yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa. Hän kuuluu Kalkujärven siidaan, joka on yksi kirjan tutkimuskohteena olevista siidoista.


Katso myös näitä tuotteita