Roolitus

Dadu, Noora
Nimeke: Roolitus
Tekijät: Dadu, Noora (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789523970021
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 28.2.2024
Hinta: 29,00 € (26,36 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2024
Julkaisuvuosi: 2024
Kieli: suomi
Sivumäärä: 393
Tuoteryhmät: Kevään 2024 kirjat
Kulttuurintutkimus
Yhteiskunta
Tietokirjat
Kirjastoluokka: 77 NÄYTTÄMÖTAIDE. ELOKUVATAIDE
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: elokuvataide, teatteritaide, näyttelijät, roolitus, roolit, näytteleminen, rajat, representaatio, tasa-arvo, syrjintä, katse, ongelmat, ennakkoluulot, normit
E-kirja, 2024
EPUB
24,90 €

Suuri osa suomalaisesta näyttämö- ja elokuvataiteesta syrjii roolituksessa ja tarinoiden sisällöissä. Ulossulkeva katse lävistää koko suomalaisen yhteiskunnan.

Syrjivä katse ehdottaa ”normaalia”. Hyvin harva, jos kukaan on täysin vapaa tuosta katseesta. Jotta ”normaalin” voi purkaa, on se nimettävä ja nähtävä. Tehtävä ei ole helppo, sillä valtarakenne on viritetty suojelemaan etuoikeutetun nimeämättömyyttä ja koskemattomuutta.

Näyttelijä-käsikirjoittaja Noora Dadu tarjoaa omakohtaisessa esseeteoksessaan konkreettisia tapoja purkaa näyttelijöihin kohdistuvaa katsetta. Hän pohtii, miksi roolituksen ongelmista on vaikea puhua, ja ottaa lukijan mukaan tutkimaan representaatiokeskustelun möykkyjä, jumituksia ja umpisolmuja.

Nykyhetkeä ymmärtääkseen Dadu tarkastelee syrjivien ja kolonialististen ja rakenteiden syntyhistorioita sekä monia marginalisoituja edelläkävijöitä, jotka ovat omalla työllään mahdollistaneet muutoksen kohti moninaisempaa ja kuuntelevampaa kulttuuria.

Toivo syntyy ehdotuksista, jotka tekevät tilaa monenlaisille olemisen tavoille.


Katso myös näitä tuotteita