Keskustelu kulttuurisesta moninaisuudesta, vähemmistöjen identiteettipoliittisista kamppailuista ja marginalisoitujen ryhmien asemasta jatkuu.
Kansainvälisessä museotyössä on jo pitkään etsitty uusia tapoja tuottaa tietoa eri kulttuureista ja erilaisista ihmisryhmistä. Nykyaikainen museotyö haastaa kolonialismin ja muiden valtasuhteiden värittämää maailmankuvaa ja pyrkii uudistamaan museotyön käytäntöjä yhdenvertaisuuden, kulttuurisen moninaisuuden ja saavutettavuuden näkökulmista.
"Marginaaleista museoihin" on ensimmäinen näitä teemoja laajasti tarkasteleva monitieteinen suomenkielinen teos. Se korostaa museoiden yhteiskunnallista vaikutusta ja vastuuta. Teos tarjoaa uusia välineitä niin käytännön museotyöhön kuin museoiden tutkimukseen. Alan haasteita ja muutoksia käsitellään monitieteisten tutkimuskeskustelujen ja useiden tapaustutkimusten avulla.
Museoiden ja marginalisaation suhteisiin pureudutaan niin kokoelmatyön, näyttelysuunnittelun kuin asiakastyön näkökulmista. Teoreettiset keskustelut ja käytännön museotyön sovellukset limittyvät kirjassa luontevasti toisiinsa. Intersektionaalinen lähestymistapa sitoo yhteen kysymykset monien erilaisten vähemmistöjen huomioimisesta, muuttoliikkeiden merkityksistä museotyölle sekä dekolonisaatiosta ja alkuperäiskansojen kulttuuriomaisuuden palauttamisvaatimuksista.
Teoksen toimittajat, sosiaaliantropologian yliopistonlehtori, dosentti Anna Rastas (Tampereen yliopisto) ja yleisen historian professori Leila Koivunen (Turun yliopisto) ovat perehtyneet museoiden lisäksi kolonialismin, dekolonisaation, kansainvälisen liikkuvuuden, etnisten suhteiden, rasismin ja marginalisaation kysymyksiin. Teoksen kirjoittajakunta edustaa useita eri tieteenaloja, joukossa on monia museoalan ammattilaisia sekä taiteilijoita ja aktivisteja.