Maa-ilma — Materialistisen kulttuuriteorian lähtökohtia

Lehtonen, Mikko
Nimeke: Maa-ilma — Materialistisen kulttuuriteorian lähtökohtia
Tekijät: Lehtonen, Mikko (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789517684378
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 36,00 € (32,73 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2014
Julkaisuvuosi: 2014
Kieli: suomi
Sivumäärä: 432
Tuoteryhmät: Kirjat aiheittain
Kulttuurintutkimus
Yhteiskunta
Kirjastoluokka: K86 KIRJALLISUUSTIEDE
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: kulttuuriteoriat, yhteiskuntateoriat, kulttuuri, merkitykset (semantiikka), materiaalisuus, symboliikka, dualismi, tietoisuus, toiminta, ihminen, luonto, yhteiskunta, valta, vapaus, ruumis, ihmiskuva, kulttuurikritiikki, kulttuurintutkimus
Ihmiset elävät materiaalisessa maailmassa. Hengitysilma, ravinto, vaatteet ja asumukset ovat välttämättömiä heidän hengissä säilymisekseen. Ihmisten materiaalinen maailma on kuitenkin aina jo symbolinen. Materiaalinen maa ja symbolinen ilma ovat kietoutuneet erottamattomasti toisiinsa. Materiaalisuudesta puhuttaessa symbolisuus jää kuitenkin yleensä huomiotta. Kulttuurista puhuttaessa materiaalisuus taas sivuutetaan miltei aina. "Maa-ilma" kysyy: Mitä tekemistä kulttuurilla on materiaalisuuden kanssa? Kuinka kulttuuri on erottamaton osa ihmisten maailmassa olemista? Monitieteinen kirja kertoo neljä tarinaa. Ensimmäisessä osassa (Maa) tarkastellaan ihmisiä samaan aikaan sekä luontoon että kulttuuriin kuuluvina olentoina.

Toisessa osassa (Ihmiset) pohditaan, miten ihmisten merkityksellinen toiminta rakentuu sille, millaisia ruumiita he ovat. Kolmannessa osassa (Suhteet) käsitellään sitä, mikä kaikki ihmisten ja luonnon sekä ihmisten keskinäisessä kanssakäymisessä rajoittaa ihmisten toimintavapautta. Neljäs osa (Ilma) on omistettu ihmisarvolle ja toivolle. "Maa-ilman" ihmiskäsitys kritikoi näkemyksiä, joissa ihmisten ei ajatella olevan arvokkaita itsessään, vaan ulkoisten taloudellisten päämäärien toteuttajina. Kirja on kauttaaltaan individualistisen ja välineellistävän ihmiskuvan kritiikkiä. "Maa-ilma" on suunnattu kaikille niille, joita kiinnostaa, voisiko maailmaa jäsentää tavoilla, jotka tekisivät oikeutta sen moninaisuudelle ja prosessiluontoisuudelle. Mikko Lehtonen on Tampereen yliopiston mediakulttuurin professori. Häneltä ovat aiemmin ilmestyneet muun muassa "Kyklooppi ja kojootti" (1994) sekä "Merkitysten maailma" (5. painos 2004).


Katso myös näitä tuotteita