Luonnonvarojen hallinnan legitimiteetti

Rannikko, Pertti; Määttä, Tapio
Nimeke: Luonnonvarojen hallinnan legitimiteetti
Tekijät: Rannikko, Pertti (Toimittaja)
Määttä, Tapio (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789517682527
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 36,00 € (32,73 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 1. painos, 2010
Kieli: suomi
Sivumäärä: 295
Tuoteryhmät: Kirjat aiheittain
Ympäristö
Kirjastoluokka: K36.11 Pääoma. Luonnonvarat
Koulutusaste: Ammatillinen koulutus
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: käyttö, hallinta, luonnonvarat, legitimiteetti, luonnon monimuotoisuus, ympäristönsuojelu, luonnonsuojelu, ympäristöpolitiikka, metsäpolitiikka, ympäristöoikeus, sääntely
Luonnonvaroihin liittyvä keskustelu on viime vuosina kiihtynyt Suomessa ja muualla maailmassa niin nopeasti, että luonnonvarapolitiikan ennakoidaan nousevan ilmastopolitiikan tapaiseksi tulevaisuuden haasteeksi. Kirjassa avataan luonnonvarojen käyttöön liittyvää yhteiskunnallista ongelmakenttää ja analysoidaan luonnonvarojen hallinnan muuttuvia muotoja. Legitimiteetin käsitteellä kytketään yhteen ympäristöpolitiikan, oikeustieteiden, filosofian, sosiologian ja taloustieteiden luonnonvarojen hallintaan liittyviä lähestymistapoja.

Kirjan artikkeleissa tarkastellaan luonnon käytön ja suojelun periaatteellisten kysymysten ohella luonnonvarapolitiikan uudistumista, oikeuskäytäntöjen legitimiteettiä sekä luonnonkäytön muutoksiin liittyviä legitimiteettimurroksia. Uusista lähestymistavoista esitellään ekosysteemipalvelujen paradigma sekä analysoidaan markkinaperusteisten ohjauskeinojen legitimiteettihaasteita. Ympäristökysymysten oikeudellistumista avataan sekä kansainvälisen oikeuden että Korkeimman hallinto-oikeuden näkökulmista. Suomalaisen yhteiskunnan erityispiirteet korostuvat kirjan niissä artikkeleissa, joissa analysoidaan metsäsektorin ja metsien teollisen käytön hyväksyttävyyshaasteita.

Kirja perustuu yhteiskunta- ja oikeustieteilijöiden monitieteiseen vuoropuheluun, jota on harjoitettu Suomen Akatemian rahoittamassa Ympäristö ja oikeus -tutkimusohjelmassa. Kyseessä on paitsi uutta ympäristöpoliittista ja -oikeudellista tutkimusta syntetisoiva teos myös perusoppikirja, joka soveltuu yhteiskunta- ja oikeustieteiden opiskeluun sekä monitieteisiin ympäristöopintoihin. Kirjaa voi suositella myös luonnonvara- ja ympäristöalan ammattilaisille ja aktiiveille, sillä se syventää luonnon ja metsien käyttöä ja suojelua koskevaa ajankohtaista keskustelua.


Katso myös näitä tuotteita