Luokiteltu sukupuoli

Kinnunen, Merja
Nimeke: Luokiteltu sukupuoli
Tekijät: Kinnunen, Merja (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789517689823
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Ilmestymispäivä: 25.3.2022
Hinta: 32,00 € (29,09 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2. painos, 2022
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Sivumäärä: 187
Tuoteryhmät: Sosiaalipolitiikka
Sosiologia
Sukupuolentutkimus
Yhteiskunta
Vuoden 2022 kirjat
Kirjastoluokka: 36.132 Palkkapolitiikka. Tulopolitiikka
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: palkkaerot, ansiotaso, tasa-arvo, työelämä, tuloerot, sukupuoli, palkat, naiset, miehet, ammattiluokitukset
Avainsanat: luokitukset, palkkaerot, sukupuoli, tasa-arvo, yhteiskunnallinen asema, yhteiskunnalliset ristiriidat
Naisten ja miesten palkkaero on yleismaailmallinen ilmiö. Suomessakaan ei voi puhua sukupuolten tasa-arvosta ennen kuin naisten ja miesten välinen palkkaeriarvoisuus on ratkaistu.

Merja Kinnusen uraauurtava väitöskirja Luokiteltu sukupuoli (2001) tuo esille, kuinka taloudellisia ja yhteiskunnallisia asemia kuvaavat luokitukset pitävät yllä sukupuolen mukaisia hierarkioita yhteiskunnassa. Siten luokittelut osallistuvat naisten ja miesten palkkaeron vahvistamiseen. Lisäksi ne ilmentävät yhteiskunnallisia valtasuhteita ja kulttuurisia käsityksiä sukupuolesta.
Teos on historiallisesti rikas, sillä siinä tarjotaan lukijalle kertomus suomalaisesta yhteiskunnasta aina 1700-luvulta 2000-luvulle saakka. Merja Kinnunen osoittaa, että sukupuoleen perustuvat yhteiskunnalliset järjestykset ja kulttuuriset käsitykset ovat hämmästyttävän pysyviä. Työvoiman, ammattien, kotitalouksien, yhteiskunnallisen ja taloudellisten asemien luokitukset kertaavat ja toistavat naisten ja miesten välisiä hierarkioita.

Lapin yliopiston sosiologian emerita professori Merja Kinnunen (1955-2021) oli feministisen työelämäntutkimuksen ja sosiologian edelläkävijöitä Suomessa.


Katso myös näitä tuotteita