Aikuiset kuvittelevat usein tietävänsä, mikä ja millainen on lapselle "oikea" paikka, olkoon kyse sitten kodista, päiväkodista tai koulusta. Harvoin huomaamme, miten lapset omalla toiminnallaan muovaavat ja kyseenalaistavat erilaisia arkisia paikkoja. Kadut, rakennukset ja virtuaaliset ympäristöt eivät ole vain ulkoinen kehys lasten päivittäisille kokemuksille ja kanssakäymiselle, vaan myös jatkuvan määrittelyn, muokkaamisen ja kiistelyn kohde. Lasten ja tilan välisen muuttuvan suhteen tarkastelu kertoo meille jotain keskeistä paitsi nykylapsuudesta myös yhteiskunnan ja kulttuurin tilallisesta luonteesta.
Kirja avaa suomalaiselle lukijakunnalle uuden näkökulman lapsuuden ja tilan väliseen suhteeseen. Se esittelee lapsuuden ja tilan tutkimuksen keskeisiä välineitä ja viimeaikaisia löydöksiä lasten ja nuorten eri elämänalueilta. Artikkeleissa pohditaan lasten median käytön sosiaalisia merkityksiä, osallistumista ja poliittisuutta sekä liikkumisen kokemuksia ja niissä syntyviä suhteita maailmaan. Artikkelit kuljettavat lukijaa päiväkodeista ja iltapäivätoiminnasta kaupunkiympäristön kautta tietokonepeleihin ja aina kansallisvaltion rajat ylittävään transnationaaliseen tilaan asti. Artikkeleita yhdistää käsitys tilasta toiminnassa muovautuvana ilmiönä, joka saa usein yllätyksellisiä piirteitä arjen tilanteesta toiseen.
"Lapsuuden muuttuvat tilat" on monitieteinen teos, jonka kirjoittajat ammentavat sosiologiasta, antropologiasta, maantieteestä, viestinnästä, taiteentutkimuksesta ja kasvatustieteestä. Se soveltuu kaikille lapsuuden ja tilallisuuden monitieteisestä tutkimuksesta kiinnostuneille.