Käsikirja sukupuoleen

Saresma, Tuija; Rossi, Leena-Maija; Juvonen, Tuula
Nimeke: Käsikirja sukupuoleen
Tekijät: Saresma, Tuija (Toimittaja)
Rossi, Leena-Maija (Toimittaja)
Juvonen, Tuula (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789517682473
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 32,00 € (29,09 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2019
Julkaisuvuosi: 2015
Kieli: suomi
Sivumäärä: 346
Tuoteryhmät: Kirjat aiheittain
Kirjastoluokka: K16.8 Tiedepolitiikka
Koulutusaste: Ammatillinen koulutus
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: sukupuolentutkimus, naistutkimus, queer-tutkimus, tyttötutkimus, kulttuurintutkimus, sukupuoli, seksuaalisuus, representaatio, valta, sukupuolittuminen, sukupuolierot, äitiys, mieheys, maskuliinisuus, sukupuolivähemmistöt, transsukupuolisuus, tasa-arvo, pluralismi, feminismi, naisliikkeet
Sukupuoli ei ole pelkkää biologiaa, mutta ei myöskään vapaasti valittavissa oleva rooli tai identiteetti. Sukupuoli on yhtä aikaa henkilökohtainen ja kokemuksellinen, sosiaalisesti tuotettu ja ruumiillinen. Sukupuoli on suhteita ja valtaa. Se muotoutuu yhteiskunnallisten ja kulttuuristen käytäntöjen ja normien määräämissä puitteissa.

Käsikirja sukupuoleen avaa sukupuolen rakentumista ja tutkimisen tapoja humanistis-yhteiskuntatieteellisistä näkökulmista. Artikkeleissa osoitetaan, miten sukupuolta kärjistetään ja häivytetään eri elämänaloilla, miten media ja teknologia, uskonto ja tutkimus ovat kaikki läpeensä sukupuolittuneita. Kirjoittajat tarkastelevat sukupuolen merkitystä muun muassa vanhemmuudessa, työelämässä ja kasvatuksessa, politiikassa, kielessä ja seksissä. Teksteissä pohditaan myös miten sukupuoli, seksuaalisuus ja muut erot, kuten yhteiskuntaluokka ja etnisyys, muokkautuvat jatkuvassa vuorovaikutuksessa.

Odotettu nais- ja sukupuolentutkimuksen perusoppikirja sopii yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja lukioiden oppimateriaaliksi sekä kaikille sukupuolen, vallan ja seksuaalisuuden yhteyksistä kiinnostuneille. Kirja haastaa analysoimaan sukupuolta sekä arkielämässä että akateemisesti. Kaikki kirjoittajat ovat kokeneita alan tutkijoita. He esittelevät sukupuolentutkimuksen käsitteitä, kysymyksiä ja tuloksia innostavasti ja havainnollisesti nykyhetkeen kiinnittyen, feministisen tutkimuksen teorioihin ja perinteisiin nojaten, ja tulevaisuuteenkin kurkistaen.


Katso myös näitä tuotteita