Totuudenetsijät — Esoteerinen henkisyys Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin taiteessa

Kokkinen, Nina
Nimeke: Totuudenetsijät — Esoteerinen henkisyys Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin taiteessa
Tekijät: Kokkinen, Nina (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789517687140
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 38,90 € (35,36 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2019
Julkaisuvuosi: 2019
Kieli: suomi
Sivumäärä: 310
Tuoteryhmät: Kirjat aiheittain
Historia
Kulttuurintutkimus
Uskonto
Tietokirjat
Kirjastoluokka: 70.92 Yleinen taidehistoria, Suomi
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: maalaustaide, symboliikka, esoterismi, okkultismi, spiritismi, taidemaalarit, taidekäsitykset, kuvataide, henkisyys, uskonnollisuus, aatehistoria, taidehistoria, vuosisadan vaihde
Eletään kesäkuuta 1893. Illan emäntänä toimii kirjailija Minna Canth, paikalla on taiteilijoita puolisoineen. Pöydälle on asetettu lasi ja kirjaimin koristeltu alusta. On aika kutsua henkimaailma paikalle. Spiritualistinen istunto voi alkaa.

Totuudenetsijät loihtii eloon innostuksen okkultismiin 1900-luvun vaihteessa. Pääosassa ovat kolme klassikkotaiteilijaa: Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen ja Hugo Simberg. Taiteilijat hakivat vastauksia elämän suuriin kysymyksiin teosofiasta, spiritualismista, parapsykologiasta, vapaamuurariudesta, tolstoilaisuudesta ja varhaisesta satanismista.

Nina Kokkinen paljastaa taiteilijoiden ja teosten yhteyksiä esoteerisiin liikkeisiin ja vaihtoehtoiseen henkisyyteen. Hän valottaa Gallen-Kallelan jälleensyntymistä koskevia käsityksiä, Simbergin taidekäsitysten kytkeytymistä seksuaalimagiaan ja jälkiä, jotka spiritualismi jätti Halosen alttaritauluihin. Gallen-Kallela, Halonen ja Simberg loivat uutta taidetta uskonnollisiin ympäristöihin, vaikka esoteerinen symboliikka hankasi perinteistä kirkollista kristillisyyttä vastaan.

Totuudenetsijät avaa aivan uudenlaisen tavan nähdä Suomen rakastetuimmat taiteilijat ja heidän teoksensa. Mitä piilee Porin Juselius-mausoleumin ja Tampereen tuomiokirkon maalausten tai Kotkan ja Mikkelin kirkkojen alttaritaulujen taustalla?

Nina Kokkinen työskentelee tutkijana Turun yliopiston historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksella.

Kokkinen sai kirjallaan Totuudenetsijät Suomen Taideyhdistyksen vuoden 2019 Edvard Richter -palkinnon laadukkaasta taidekirjoittamisesta.


Katso myös näitä tuotteita