Totuudenetsijät - Esoteerinen henkisyys Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin taiteessa

Kokkinen, Nina
Nimeke: Totuudenetsijät - Esoteerinen henkisyys Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin taiteessa
Tekijät: Kokkinen, Nina (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789517687140
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Tulossa 18.4.2019
Ilmestymispäivä: 18.4.2019
Hinta: 38,90 € (35,36 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2019
Julkaisuvuosi: 2019
Kieli: suomi
Sivumäärä: 400
Tuoteryhmät: Kirjat
Historia
Kulttuurintutkimus
Uskonto
Yleinen tietokirjallisuus
Kevään 2019 kirjat
Kirjastoluokka: 70.92 Suomi
Eletään kesäkuuta 1893. Illan emäntänä toimii kirjailija Minna Canth, paikalla on taiteilijoita puolisoineen. Pöydälle on asetettu lasi ja kirjaimin koristeltu alusta. On aika kutsua henkimaailma paikalle. Spiritualistinen istunto voi alkaa.

Totuudenetsijät-kirja loihtii eloon 1900-luvun vaihteen okkultismi-innostuksen. Se keskittyy kolmeen suomalaistaiteilijaan: Akseli Gallen-Kallelaan, Pekka Haloseen ja Hugo Simbergiin. Teoksessa on runsaasti ennen julkaisematonta tietoa taiteilijoiden ja heidän teostensa yhteyksistä esoteerisiin liikkeisiin ja vaihtoehtoiseen henkisyyteen.

Taiteilijoita tarkastellaan totuudenetsijöinä, jotka hakivat vastauksia elämän suuriin kysymyksiin teosofiasta, spiritualismista, parapsykologiasta, vapaamuurariudesta, tolstoilaisuudesta ja varhaisesta satanismista. Teos käsittelee muun muassa Gallen-Kallelan jälleensyntymistä koskevia käsityksiä, Simbergin taidekäsitysten kytkeytymistä seksuaalimagiaan ja sitä, millaisia jälkiä spiritualismi jätti Halosen alttaritauluihin.

Totuudenetsijät onnistuivat luomaan uudenlaista taidetta uskonnollisiin ympäristöihin, vaikka se hankasi perinteistä kirkollista kristillisyyttä vastaan. Kirja avaa aivan uudenlaisen tavan nähdä Suomen rakastetuimmat taiteilijat ja heidän teoksensa. Mitä piilee Porin Juselius-mausoleumin ja Tampereen tuomiokirkon maalausten tai Kotkan ja Mikkelin kirkkojen alttaritaulujen taustalla?

Nina Kokkinen työskentelee tutkijana Turun yliopiston historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksella. Hän toimii myös kuraattorina ja on kouluttanut muun muassa lukioiden uskonnonopettajia.


Katso myös näitä tuotteita