Polittinen saamelaisuus

Valkonen, Sanna
Nimeke: Polittinen saamelaisuus
Tekijät: Valkonen, Sanna (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789517682541
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 35,00 € (31,82 € alv 0 %)


Kustantaja: Vastapaino
Painos: 1. painos, 2009
Kieli: suomi
Sivumäärä: 309
Tuoteryhmät: Kirjat
Kirjastoluokka: K32.2 Ihmisoikeudet. Kansalaisen asema yhteiskunnassa
Kouluaste: Ammatillinen- ja aikuiskoulutus
Kansalliskirjaston asiasanat: saamelaisuus, etninen identiteetti, saamelaiset, alkuperäiskansat, etnisyys, vähemmistöpolitiikka, kansalliset vähemmistöt, kielipolitiikka, Saamelaiskäräjät
Mitä on saamelaisuus ja saamelaiset? Poronhoitoa, värikkäitä vaatteita ja perinteisiä elämäntapoja - Pohjolan eksoottinen kansa? Poliittinen saamelaisuus on ensimmäinen yhteiskuntatieteellinen tutkimus Suomessa, joka purkaa totuttuja käsityksiä saamelaisuudesta ja saamelaisista. Tutkimus kurkkii itsestäänselvyyksinä pidettyjen saamelaiskäsitysten taakse ja kysyy, millä tavalla nämä käsitykset ovat rakentuneet, tulevat ylläpidetyiksi ja millaisia vallan ulottuvuuksia niihin liittyy.

Poliittinen saamelaisuus on käänteentekevä tutkimus saamelaisista alkuperäiskansana jälkikolonialismin aikakaudella. Rohkea teos haastaa perinteiset käsitykset kansoista ja kulttuureista näyttäen niiden poliittisen luonteen. Valkonen vie lukijan vallan ja etnisyyden kerroksiin avaten uusia mahdollisuuksia ymmärtää saamelaisuutta. Kirja pureutuu totuttuihin saamelaiskäsityksiin, saamelaispolitiikkaan, saamelaisena olemisen ehtoihin sekä yksilöllisiin kokemuksiin saamelaisuudesta tuoden myös ruumiillisuuden tutkimukselliseen keskiöön. Teos soveltaa rohkeasti feministisen teorian käsitteitä ja jälkikolonialistista teoriaa etnisyyden, ruumiillisuuden, vallan ja politiikan tutkimukseen.

Kirjassa analysoidaan saamelaisia kansana ja alkuperäiskansana tuottavia etnopoliittisia käytäntöjä sekä paneudutaan näiden käytäntöjen sekä saamelaisyhteisön ja -yksilöiden väliseen dynamiikkaan. Poliittinen saamelaisuus on kattava esitys saamelaisuuden eri ulottuvuuksista ja se on kirjoitettu kaikille niille, joita saamelaisuus, etnisyys ja valta askarruttavat.


Katso myös näitä tuotteita