Niitut, kedot, ahot ja metsälaitumet — Opas perinnemaisemiin

Huhta, Ari-Pekka
Nimeke: Niitut, kedot, ahot ja metsälaitumet — Opas perinnemaisemiin
Tekijät: Huhta, Ari-Pekka (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789517687751
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Tulossa 31.3.2020. Tilattavissa 90 vuorokautta ennen ilmestymispäivää.
Ilmestymispäivä: 31.3.2020
Hinta: 33,90 € (30,82 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2020
Julkaisuvuosi: 2020
Kieli: suomi
Sivumäärä: 440
Tuoteryhmät: Kirjat
Yleinen tietokirjallisuus
Ympäristö
Kevään 2020 kirjat
Kirjastoluokka: 57 KASVITIEDE
”Tai ootteko koskaan te painaneet pään kesäistä nurmea vastaan, kun heinäsirkat on helisseet ja raikunut laulu rastaan? Sinikellot tokko ne keinuivat, lepinkäiset tokko ne leijuivat, ja tuoksuiko kukkaset tuhannet? -Sitä tuoksua unhota et.” Eino Leino

Mitä ovat perinteiset luontotyypit? Miten ne ovat syntyneet? Miksi ne ovat häviämässä? Onko niistä jotain ”hyötyä”, ja: miksi niitä pitäisi vaalia?

Kirja esittelee kaikki suomalaiset perinteiset luontotyypit kalliokedoista metsälaitumiin, nummista tulvaniittyihin. Johdannossa niiden historiaa tarkastellaan alkaen ajasta ennen ihmiskulttuuria läpi Suomen niitto- ja laidunhistorian ja päätyen perinteisen niittytalouden rappioon. Kirjassa esitellään kaikki Suomessa esiintyvät kasvillisuustyypit, annetaan esimerkkejä tyypeillä esiintyvistä lajeista sekä niiden ekologiasta. Kullekin elinympäristölle on laadittu lista tyypillisistä lajeista.

Perinteisten luontotyyppien ”kyltyyri” vaatii niittyjen ja laidunmaiden hoitoa ja vaalimista.

600 valokuvaa

Kirjoittaja Ari-Pekka Huhta työskentelee Oulun yliopiston kasvimuseolla. Huhta on tutkinut ja valokuvannut perinnebiotooppeja kolmenkymmenen vuoden ajan, ja nähnyt näiden ihmisen luomien luontotyyppien uhanalalaistumisen viime vaiheet.


Katso myös näitä tuotteita