Elävä luokka

Skeggs, Beverley
Nimeke: Elävä luokka
Tekijät: Skeggs, Beverley (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789517683067
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 37,00 € (33,64 € alv 0)


Muut tekijät: Lahikainen, Lauri (Kääntäjä)
Jakonen, Mikko (Kääntäjä)
Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2014
Julkaisuvuosi: 2014
Kieli: suomi
Sivumäärä: 392
Tuoteryhmä: K-kirjat
Kirjastoluokka: K30.11 Sosiaaliset järjestelmät
Kansalliskirjaston asiasanat: yhteiskuntaluokat, sosiaalinen kerrostuneisuus, luokkatietoisuus, työväenluokka, keskiluokka, erottautuminen, liikkuvuus, identiteetti, individualismi, yhteiskunnallinen asema, porvaristo
Luokkien on sanottu kadonneen mutta luokkatutkimuksen elinvoimaisesta paluusta päätellen niitä on edelleen olemassa, joskin eri muodoissa kuin aiemmin. Beverley Skeggs edustaa tyystin uudenlaista luokkatutkimusta, jossa ei olla kiinnostuttu ihmisten tilastoimisesta eri luokkiin. Hän lähestyy yhteiskuntaluokkia kulttuurin ja arvottamisen näkökulmista talouteen perustuvien luokittelujen asemesta. Skeggs tarkastelee sitä, kuinka tietyistä ryhmistä tulee kulttuurisesti määritettyjä: millä tavalla määrittely ja symbolointi tapahtuvat? Miten joistakin kulttuurin osista tulee hyviä ja arvokkaita, toisista pahoja ja arvottomia? Miksi luokittelu on ylipäänsä meidän tapamme ymmärtää nykyaikaa?

Hän analysoi myös sitä, kuinka tällaisten määrittelyjen kautta rakennetaan yhteiskunnallisia luokkia ja millä tavalla niitä arvotetaan. Arvottamista ja määrittelyä harjoitetaan sekä suorasti että epäsuorasti niin populaarikulttuurissa, poliittisessa retoriikassa kuin akateemisessa tutkimuksessakin. Kulttuurissa arvottomina pidettyjen luokkien avulla muiden on mahdollista tunnistaa oma erilaisuutensa ja sitä kautta oma arvonsa, sekä taloudellinen että moraalinen.

Skeggs on tuonut luokkatutkimukseen uusia metodologisia ja teoreettisia avauksia. Erityisesti hänen tapansa käyttää taitavasti niin sanottuja laadullisia menetelmiä ja haastatteluaineistoja tutkimuksen apuna on merkinnyt läpimurtoa luokkatutkimuksen alueella.

Beverley Skeggs toimii sosiologian professorina Isossa-Britanniassa Goldsmiths Collegessa, University of Londonissa.


Katso myös näitä tuotteita