Portugalin pimeä puoli

Pöysä, Anna
Nimeke: Portugalin pimeä puoli
Tekijät: Pöysä, Anna (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789517686839
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 28,00 € (25,45 € alv 0 %)

Kustantaja: Vastapaino
Painos: 2018
Julkaisuvuosi: 2018
Kieli: suomi
Sivumäärä: 216
Tuoteryhmät: Politiikka
Yhteiskunta
Kirjastoluokka: 96.4 Portugalin historia
YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: kolonialismi, yhteiskunnalliset vaikutukset, siirtolaisuus, rasismi, eriarvoisuus, vastarinta, aktivismi, maahanmuuttajat, dekolonisaatio, siirtomaat, löytöretket, orjakauppa, historia
E-kirja, 2019
EPUB
22,00 €

Portugalin pimeä puoli tarkastelee kolonialismia ja sen seurauksia Cova da Mouran, Lissabonin kapverdeläiskorttelin näkökulmasta. Tämän Portugalin entisistä siirtomaista muuttaneiden ihmisten rakentaman korttelin arkea myllertää rakenteellinen rasismi ja poliisiväkivalta. Toisaalta alueen voi nähdä myös vastarinnan ja solidaarisuuden tilana, kuten kertovat alueen asukkaat ja aktivistit.

Britannian ja Ranskan siirtomaahistoria tunnetaan paremmin, mutta Portugalin pimeä puoli kertoo Portugalin usein vaietusta historiasta aina löytöretkistä orjakauppaan ja kolonialismiin. Samalla käsitellään erilaisia vastarinnan muotoja, jotka ovat tavallisesti jääneet historiankirjoituksen ulkopuolelle. Teos tutustuttaa myös aatteisiin, joihin kolonialisminvastainen vapaustaistelu perustui ja jotka näkyvät myös nykypäivän antirasistisessa aktivismissa.

Portugalin pimeä puoli tarjoaa välineitä myös Suomen menneisyyden ja nykyhetken tarkasteluun. Vaikka Suomella ei siirtomaita ollutkaan, maassa on jaettu varsinaisten siirtomaavaltojen Eurooppa-keskeinen maailmankuva, mikä näkyy esimerkiksi suhteessa saamelaisiin ja romaneihin.

Anna Pöysä on yhteiskuntatieteilijä, vapaa toimittaja ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja. Portugalin siirtomaahistoriaan hän on perehtynyt Coimbran yliopistossa, josta hän valmistui tohtoriksi jälkikoloniaalisen tutkimuksen ohjelmasta vuonna 2014. Viimeisimmät vuodet hän on asunut Cova da Mourassa, jossa Portugalin pimeä puoli -teoskin on kirjoitettu. Pöysä kirjoittaa myös Aamuyön lapset -nimistä blogia.


Katso myös näitä tuotteita