”Vapauden markkinat” -kirja Suomen Pankin Rahamuseon Talouskirja nyt -tilaisuudessa 4.5.

”Vapauden markkinat” -kirja Suomen Pankin Rahamuseon Talouskirja nyt -tilaisuudessa 4.5.

Mitä jokaisen tulee tietää uusliberalismista

Suomen Pankin Rahamuseon suositussa Talouskirja nyt -sarjassa Paavo Löppönen keskustelee kirjastaan Vapauden markkinat akateemikko Ilkka Niiniluodon kanssa. Puheenjohtajana toimii Antti Suvanto. Tilaisuus on torstaina 4.5. klo 17.00 alkaen Rahamuseossa (Suomen Pankki, Snellmaninkatu 2). Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Lämpimästi tervetuloa!

Uusliberalismi on viime vuosikymmenet hallinnut talouskeskustelua ja sanellut talouspolitiikan linjan. Sen nimissä on vaadittu yksilönvapautta, rajoittamatonta taloudellista kilpailua, yksityistämistä ja sääntelyn purkamista. Vaikutukset ovat ulottuneet sekä globaalille tasolle että yksittäisten ihmisten kohtaloihin.

Paavo Löppönen käy punnitussa esseessään läpi uusliberalistisen ajatussuunnan historian osana 1900-luvun laajempaa aatteellista maisemaa. Vapauden markkinat osoittaa, että uusliberalismi ei ole yksinomaan taloustieteellinen teoria, vaan tietoisesti ja suunnitelmallisesti rakennettu ideologia ja politiikka. Kyse ei kuitenkaan ole salaliitosta, niin kuin usein ajatellaan.

Paavo Löppönen on Suomen Akatemian entinen arviointi- ja kehittämisjohtaja, joka on työskennellyt yhteiskuntapolitiikan valmistelijana valtioneuvoston kansliassa ja eduskunnassa. Akateemikko Ilkka Niiniluoto on toiminut Helsingin yliopiston kanslerina ja rehtorina sekä teoreettisen filosofian professorina. Valtiotieteitten tohtori Antti Suvannolla on takanaan pitkä ura Suomen Pankissa.