Päivi Malinen ehdolla Hollo-palkinnon saajaksi

Päivi Malinen ehdolla Hollo-palkinnon saajaksi

.

Suomentaja Päivi Malinen on ehdolla J.A. Hollo-palkinnon saajaksi Carolin Emcken kirjan Vihaa vastaan suomennoksesta. Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto myöntää J. A. Hollon palkinnon yhteistyössä Suomen arvostelijain liitto ry:n ja Suomen tietokirjailijat ry:n kanssa. Palkinto jaetaan tunnustuksena edellisenä vuonna julkaistun vaativan tietokirjan korkeatasoisesta suomennoksesta tai pitkään jatkuneesta ansiokkaasta tietokirjallisuuden suomentamistyöstä.

Kirjan esittely:

Vihan voi kohdata vain kieltäytymällä vihan kutsusta.

Saksalainen kirjailija Carolin Emcke käsittelee tämän hetken suuria teemoja: rasismia, fanatismia, demokratian vastaisuutta. Julkista keskustelua luonnehtii uusi viheliäinen piirre: kannattaa aina epäillä toisten näkemyksiä mutta ei koskaan omiaan.

Ahdasmielisyyden ja yhden totuuden vastapainoksi Carolin Emcke nostaa yksilöiden ja erilaisten ihmisten vapauden. Jotta demokratia toteutuisi, on asetuttava vihaa vastaan ja avattava ovia uusille äänille. Vihaa voi vastusta vain sellaisilla keinoilla, joita vihaaja itse ei käytä: tarkalla ajattelulla, itsensä kyseenalaistamisella ja eroavuuksien periksi antamattomalla analyysilla. Näin pystytään kohtaamaan uskontoon tai yksisilmäiseen kansalliseen etuun vetoavat fanaatikot, joille eroavuuksien tajuaminen ja täsmällinen ajattelu ovat usein vierasta.

Carolin Emcke on saksalainen kirjailija, toimittaja ja filosofi. Hän on saanut useita journalismipalkintoja, ja vuonna 2016 hänet palkittiin Saksan kirjakauppiaiden rauhanpalkinnolla.