Suuri murros

Suuri murros

Aikamme poliittiset ja taloudelliset juuret

Pokkariversio

Suom. Natasha Vilokkinen
Risto Heiskalan esipuhe

Miten syntyi rahan hallitsema maailma?

Suuri murros kuvaa, kuinka vapaat markkinat syntyivät ja kehittyivät 1700–1900-luvuilla. Teos auttaa hahmottamaan vaihtoehtoja vallitsevalle talousajattelulle: se muistuttaa, että markkinat kaipaavat sääntelyä, sillä ne toimivat lyhytnäköisesti. Niiden täydellisen vapauden hinta on epäoikeudenmukaisuus ja viattomien kärsimys.

Polanyin mukaan ”suuri murros” sai alkunsa Englannissa. 1800-luvun alussa pappien ja sotilaiden hallitsema maailma muuttui kauppiaiden johtamaksi. Raha alkoi jäsentää ihmisten ja yhteiskunnan toimintaa. Kauppiaiden maailmassa keskeiseen asemaan nousivat markkinat. Siinä maailmassa me elämme edelleen.

Karl Polanyi (1886–1964) oli unkarilaissyntyinen taloushistorioitsija. Vuonna 1944 ilmestynyt Suuri murros on hänen yrityksensä ymmärtää 1900-luvun sotia ja hirmutöitä – fasismi oli hänen mielestään reaktio markkinatalouden kriisiin.

 

Aiheeseen liittyvät

Maailman taloushistoria

Monipuolinen ja kattava kirja maailmantalouden muutoksia vuodesta 1800 meidän päiviimme. Teos sopii kaikille taloushistoriasta kiinnostuneille, ja runsaat tilastot palvelevat vaativampaakin lukijaa.

Maailman taloushistoria

Kiehtova matka halki talouden vuosisatojen

Yksityinen: Maailmantalouden Minotauros

Yleistajuinen, historialla ja maailmanpolitiikalla höystetty esitys maailmantalouden toimintamekanismeista ja finassikriisin perimmäisistä syistä.