Salattu, hävetty, vaiettu

Salattu, hävetty, vaiettu

Miten tutkia piilossa olevia ilmiöitä

Salattu, hävetty, vaiettu opastaa tutkijat ja opiskelijat piilossa pysyttelevien ilmiöiden tutkimisen saloihin. Kirja koostuu yhdeksästä itsenäisestä artikkelista, joissa esitellään ja analysoidaan hankalasti tutkittavaa ilmiötä sekä johdatetaan kunkin aihepiirin keskeisiin aineistoihin ja tutkimusmenetelmiin.

Kaupungin alamaailma, rikolliset ja poliisit, huumeiden tai dopingaineiden käyttö, rasismi, homoseksuaalisuus, abortti ja lastensuojelun ongelmat. Suomalaisessa kulttuurissa ja yhteiskunnassa on kautta historian ollut ilmiöitä, joista on vaiettu, joita on hävetty ja jotka ovat toteutuneet salassa. Ne kuitenkin kiinnostavat, ja niistä kirjoitetaan lähes päivittäin niin mediassa kuin opinnäytetöissä.

Teos on lajissaan ensimmäinen suomalainen tutkimusmetodikirja. Monitieteisen teoksen kirjoittajat ovat alojensa nimekkäitä tutkijoita.

Johdanto (Antti Häkkinen & Mikko Salasuo)

I Salattu maailma

Kaupungin reunoilla – Helsinkiläistä alamaailmaa etsimässä (Antti Häkkinen)

Poliisit ja rosvot – Salatun tiedon jäljillä (Heini Kainulainen)

Miten tutkia huumetrendejä? (Pekka Hakkarainen)

 

II Häpeä ja hiljaisuus

Miten päätellä, onko hiljaisuus vaikenemista? – ”Homoseksuaalisuus” agraarikulttuurin perinneaineistoissa (Jan Löfström)

Kuuntelemista, sanoittamista ja näkyväksi tekemistä – Tutkijat kiistellyn rasismin äärellä (Anne-Mari Souto, Veronika Honkasalo & Leena Suurpää)

Tutkijat vastentahtoisten informanttien jäljillä (Mikko Salasuo)

 

III Vaietut asiat

Kielletty aborttihalu – Potilaskertomukset abortin sosiaalihistoriallisen tarkastelun pohjana (Miina Keski-Petäjä)

Se virallinen tarina? – Lastensuojeluarkistojen hiljaisuuksia (Kaisa Vehkalahti)

Näkymättömiksi suojellut lapset (Elina Pekkarinen)

Aiheeseen liittyvät

Tabujen kahleet

Teos analysoi tabujen monimuotoisuutta erilaisissa yhteiskunnallisissa ilmiöissä ja sitä, miten ne vaikuttavat auttamis­työssä ja kohtaamisissa.

Reformin pirstaleet

Kirja pureutuu suomalaisen mielenterveyspolitiikan lähihistoriaan ja nykytilaan.

Parisuhdeväkivalta

Mikä pidättelee väkivallan kohteeksi joutunutta naista parisuhteessa? Mikä tekee väkivallasta puhumisesta, avun hakemisesta ja uhrien auttamisesta vaikeaa?