Riskitekijä

Riskitekijä

Pankkimaailman pimeä puoli

Suom. Tatu Henttonen

Suomalainen Alexis Stenfors toimi 15 vuotta investointipankkiirina alan tärkeimmissä pankeissa (HSBC, Citi, Crédit Agricole ja Merrill Lynch), kunnes jäi vuonna 2009 kiinni sijoitussalkkunsa arvon vääristelystä. Kaupoillaan hän aiheutti työnantajalleen 465 miljoonan euron tappiot ja menetti itse työnsä ja maineensa.

Riskitekijä on Stenforsiin omakohtaisiin kokemuksiin perustuva selvitys pankki- ja rahoitusalan ongelmista: markkinoiden ja korkojen manipuloinnista, asiakkaiden huijaamisesta sekä kannustinjärjestelmistä, jotka piiskaavat treidaajia ottamaan koko ajan suurempia riskejä.

Silloin tällöin kiinni jäävät huijaripankkiirit ovat Stenforsin mukaan vain oire alan syvemmistä rakenteellisista ongelmista. Pankit saavat pitkälti itse päättää rahoitusalan pelisäännöistä ja toimia oman pelinsä erotuomareina. Stenfors valaisee kiehtovasti globaalia finanssitaloutta pyörittävien treidaajien mielenmaisemaa.

Nykyään Stenfors opettaa taloustiedettä ja rahoitusta Portsmouth Business Schoolissa. Kirjan väitteet perustuvat tekijän kokemusten lisäksi hänen akateemiseen tutkimustyöhön.

Johdanto: ”Tämä on väärinkäsitys”

1 Pelon barometri

2 ”Miksi teit sen?”

3 Supersankarit ja kauneuskilpailut

4 Libor-illuusio

5 Salaisuuksien arvo

6 Vakiintuneita käytäntöjä ja salaliittoja

7 Mädät omenat

8 Myrskyrintamien kohtaaminen

Aiheeseen liittyvät

Talouskuri

Suomalaiset nielevät talouskurin vapaaehtoisesti, vaikka muille sitä syötetään väkisin

Maailmantalouden Minotauros

Pokkari. Huima tarina maailmantalouden voimasuhteista

Suuri murros

Pokkari. Moderni klassikko kuvaa vapaiden markkinoiden synnyn, kulta-ajan ja kriisin

Ostettua aikaa

Talous ja politiikka ovat kriisissä juuri nyt, koska poliitikoilla ei enää ole konstia kriisin lykkäämiseen. Ostettu aika on loppu.

Vapauden markkinat

Mitä jokaisen tulee tietää uusliberalismista

Viis taloudesta!

Isku talouskeskustelun ytimeen