Paljonko on paljon?

Paljonko on paljon?

Luvuilla argumentoinnista empiirisessä tutkimuksessa

 

Miten tieteellisyys liittyy lukuihin? Onko iso aineisto parempi kuin pieni? Millä laadullinen tutkimus argumentoi, jos ei luvuilla? Mitä älykkyysosamäärä mittaa? Entä millä ehdoilla luvuista voidaan päätellä asioiden syitä ja niiden vaikutuksia? Miksi nykyaikaisen sosiologian kantaisän Émile Durkheimin taulukot kertovat eri tarinaa kuin hänen tekstinsä?

Luvuilla vakuutellaan ja luvut vakuuttavat, varsinkin jos lukija ei ymmärrä, mitä luvut tarkoittavat. Tilastollisten menetelmien oppikirjoissa kerrotaan, miten keskilukuja, hajontalukuja, riippuvuuslukuja, erilaisia kertoimia, selitysprosentteja ja tilastollisia merkitsevyyksiä tuotetaan. Tässä kirjassa tarkastellaan, miten niitä luetaan.

Paljonko on paljon? on jatkoa sosiaalitutkimuksen menetelmien professori Pertti Tötön kirjoille Pirullisen positivismin paluu (2000) ja Syvällistä ja pinnallista (2004), jotka ruotivat terävästi laadullisen ja määrällisen tutkimuksen periaatteita.

 

Kirja vie lukijansa kiinnostavien kysymysten äärelle. Teksti ja ajattelu ovat nautittavan tarkkaa ja argumentointi rauhallista. Palkitsevaa on myös se, että kirja asettaa jatkuvasti kyseenalaiseksi totuttuja ajatustapoja. Niin kuin hyvät kirjat aina, se lisää myös vastaan väittämisen halua.

Jussi Melkas, Hyvinvointikatsaus 2/2013

Aiheeseen liittyvät

Johdatus laadulliseen tutkimukseen

Toinen laadullisen tutkimuksen klassikko, vertaansa vailla käytännönläheisyydessään.

Laadullinen tutkimus 2.0

Laadullisen tutkimuksen klassikko, teoriasta käytäntöön opastava perusteos.