Ostettua aikaa

Ostettua aikaa

Demokraattisen kapitalismin lykätty kriisi

Suom. Mari Kukkonen

Saksalainen taloustieteilijä ja professori Wolfgang Streeck tarttuu Suomessakin ajankohtaiseen teemaan: talouden alamäkeen ja hyvinvointivaltion kriisiin. Monista kriisikirjailijoista poiketen Streeck ei etsi syyllistä Wall Streetiltä tai pankkien trading-saleista. Hänen mukaansa talous ja politiikka ovat kriisissä juuri nyt, koska poliitikot eivät enää pysty lykkäämään sitä. Ostettu aika on loppu.

Sodanjälkeinen, 2000-luvulle ulottunut talouden kasvukausi ja keskiluokan vaurastuminen perustuivat valtiojohdon, työnantajien ja ammattiyhdistysliikkeen linnarauhaan. Poliitikot pitivät keskiluokan tyytyväisenä luomalla velkarahalla hyvinvointivaltion sekä pyörittämällä setelipainoja, jolloin korkea inflaation söi keskiluokan lainat. Päätösten kustannuksista ei niiden tekohetkellä tarvinnut kantaa huolta – mutta nyt ne ovat langenneet maksettaviksi. Samaan aikaan pääoma tekee lähtöä yhteisestä sopimuspöydästä ja sen tavoitteista: täystyöllisyydestä, sosiaalisesta tasa-arvosta ja demokraattisesta päätöksenteosta. Eurooppa seisoo vedenjakajalla. Konsensuksesta ollaan politiikassa luopumassa, mikä ei Streeckin mukaan ole hyvä asia.

Wolfgang Streeck on saksalainen sosiologi ja poliittinen taloustieteilijä. Hän on äskettäin jäänyt eläkkeelle arvostetun saksalaisen Max Planck -instituutin yhteiskuntatutkimuksen johtajan tehtävästä.

– Iida Simes: Ostettua aikaa. Diplo 6/2015

– Sami Outinen: Talous on kriisissä, eivät ihmiset. Agricola 12.2.2016

– Ilkka Pirttilä: Kapitalistinen demokratia jatkoajalla. Kansan Uutiset 26.1.2016

Johdanto: Kriisiteoria – ennen ja nyt
1 Legitimaatiokriisistä valtiontalouden kriisiin
2 Uusliberaali uudistus: Verovaltiosta velkavaltioon
3 Vakauttajavaltio: Uusliberalismi Euroopassa
Lopuksi: Mitä seuraavaksi?
Kirjallisuus

Aiheeseen liittyvät

Eriarvoisuuden rakenteet

Pysäyttävä analyysi suomalaisten työmarkkinoiden haurastumisesta ja ihmisten eriarvoistumisesta.

Onko kapitalismilla tulevaisuutta?

Ajankohtainen ja iskevä markkinatalouden analyysi. Mihin olemme menossa?

Työ, työvoima & politiikka

Ajankohtainen työpolitiikan kokonaisanalyysi ja oppikirja. Teoksessa määritellään keskeiset käsitteet ja teoriat sekä arvioidaan työllisyyden ja työelämän muutoksia.

Zombitalous

”Mainio johdatus taloustieteen oppihistoriaan ja siinä sivussa myös viime vuosikymmenten taloushistoriaan.” – Lauri Holappa, Tiede & edistys 2/2014.

Tuloerot globalisaation aikakaudella

Maailman johtava tuloerojen tutkija kertoo, kuinka tuloerot ja eriarvoisuus syntyvät.

Maailmantalouden Minotauros

Pokkari. Huima tarina maailmantalouden voimasuhteista