Maailman taloushistoria

Maailman taloushistoria

Teollinen aika

Suom. Paula Autio
Alkuteos Vår världs ekonomista historia, del 2: Den industriella tidens

Maailman taloushistoria – Teollinen aika käsittelee maailmantalouden kehitystä vuodesta 1800 meidän päiviimme asti. Tuona aikana maailman väestö 6- ja tuotanto 65-kertaistui. Tuotannon ja kaupankäynnin lisääntyminen yhtenäisti maailmaa ja teki eri maanosat entistä riippuvaisemmiksi toisistaan. Höyrykoneen, poltto- ja sähkömoottorin sekä lopulta tietokoneen keksiminen häivyttivät maanosien välisiä etäisyyksiä, ja maailmantalouden painopiste siirtyi Isosta-Britanniasta Yhdysvaltoihin.

Lennart Schön valaisee globaalin kehityksen yleisiä linjoja ja suurten mullistusten takana piilleitä voimia. Hän kiinnittää huomiota myös yksittäisiin muutoksiin ja maailmantalouden yllättäviin käännekohtiin. Otteeltaan modernissa teoksessa ovat mukana aivan viimeaikaisimman tutkimuksen tulokset. Lisäksi se kattaa Pohjoismaat sekä naisten roolin, jotka yleensä jäävät maailman taloushistorian tarkasteluissa katveeseen.

Lennart Schön (1946–2016) oli Lundin yliopiston taloushistorian professori sekä kansainvälisesti erittäin tunnettu ja tunnustettu tutkija.

Saatavana myös e-kirjana.

Esipuhe
1. Maailmantalous 1800-luvun alun jälkeen
2. Kasvun voimat – näkökulmia teolliseen aikaan
3. 1800-luvun uusi maailmantalous – eurooppalaisten levittäytyminen
4. Teollistumisen leviäminen ennen ensimmäistä maailmansotaa
5. 1900-luvun suuret mullistukset
6. Rakenneongelmia ja kriisejä 1910–1950
7. Kasvu ja muutos 1950–2010
Jälkisanat

Aiheeseen liittyvät

Onko kapitalismilla tulevaisuutta?

Ajankohtainen ja iskevä markkinatalouden analyysi. Mihin olemme menossa?

Zombitalous

”Mainio johdatus taloustieteen oppihistoriaan ja siinä sivussa myös viime vuosikymmenten taloushistoriaan.” – Lauri Holappa, Tiede & edistys 2/2014.

Yksityinen: Maailmantalouden Minotauros

Yleistajuinen, historialla ja maailmanpolitiikalla höystetty esitys maailmantalouden toimintamekanismeista ja finassikriisin perimmäisistä syistä.