Lapsuus, lapsuuden instituutiot ja lasten toiminta
Lasta ja lapsuutta koskevat kulttuuriset tulkinnat vaativat päivitystä. Yhteiskunnallisten muutosten vaikutukset lapsuuteen on huomattu. Sen sijaa vähemmälle huomiolle on jäänyt se, miten nämä muutokset vaikuttavat itse lasten elämään. Tarvitaan ammattikäytäntöjen ja sosiaalisten kumppanuuksien kehittämistä, jotta lasten oikeudet osallistua, vaikuttaa ja saada mielipiteensä kuuluviin toteutuisivat.
Kirjoittajat käsittelevät laajasti ja monitasoisesti sitä, kuinka suomalainen lapsuus koetaan ja rakennetaan erityisesti päiväkotiympäristössä. Millaista lapsuuden mallia lapsille tarjotaan kasvatusideologioissa, instituutioiden käytännöissä tai ammatillisuutta rakentavissa oletuksissa ja odotuksissa? Miten lapset kokevat tämän heille ”annetun” lapsuuden, oman asemansa ja toimintamahdollisuutensa? Lapset eivät vain kyseenalaista heille annettua lapsuuden järjestystä ja sen perusteluja, vaan he myös tekevät luovaa vastarintaa, hakevat aukkoja instituutioiden rakenteista ja ideologisista järjestyksistä ja luovat oman toimintakulttuurinsa. Teoksessa esitellään myös lapsuutta koskevaa tutkimusta sekä valotetaan lapsuudentutkimuksen antia varhaiskasvatuksen käytännöille.
Kirja on suunnattu lapsuuden ja varhaiskasvatuksen ammattilaisille, tutkijoille ja opiskelijoille. Kirjan kirjoittajat työskentelevät kasvatustieteen, kulttuurihistorian, maantieteen, psykologian, sosiaalipsykologian, sosiologian ja varhaiskasvatustieteen alueilla.
Esipuhe (Leena Alanen & Kirsti Karila)
1 Johdatus lapsuudentutkimukseen (Leena Alanen)
2 Modernin lapsuuden pioneerit (Paula Eerola-Pennanen)
3 Kasvatusinstituutiot lapsuuden rakentajina (Maarit Alasuutari)
4 Lapsuuden ja lapsen tulkinnat lapsikohtaisissa varhaiskasvatussuunnitelmissa (Maarit Alasuutari & Kirsti Karila)
5 Lasten toiminta, toimintaresurssit ja toimijuus päiväkotiympäristössä (Anja Riitta Lehtinen)
6 Lasten ruumiillisuus päiväkodissa: Tuntoja ja tulkintoja (Anu Kuukka)
7 Lapset toimijoina päiväkodin vertaissuhteissa (Anja Riitta Lehtinen)
8 Ken leikkiin ryhtyy: Leikki lasten välisenä sosiaalisena ilmiönä päiväkodissa (Mari Vuorisalo)
9 Lasten medialeikit päiväkodissa (Suvi Pennanen)
10 Mitä on vapaa leikki? (Niina Rutanen)
11 Ympäristön lapset – lasten ympäristö (Raija Raittila)
12 Lapsuudentutkimus ja päiväkotien toiminta (Kirsti Karila)