Lajien synty

Lajien synty

Pokkariversio

Suom. Pertti Ranta

Kaikki lajit ovat pitkän kehityksen tulosta ja peräisin alkeellisimmista muodoista – myös Jumalan luomana pidetty ihminen. Tämä oli nuoren luonnontieteilijän Charles Darwinin vallankumouksellinen väite, jonka hän julkaisi teoksessaan Lajien synty vuonna 1859.
Galapagossaarilla tekemiensä tutkimusten avulla Darwin osoitti, ettei kehitys suinkaan ollut vielä loppunut, vaan evoluutio jatkoi ajoittain hyvin nopeaakin etenemistään. Avaintodisteina tässä olivat eri saarilla asuneet kilpikonnat ja sirkkulintujen nokat.
Aivan uudenlainen teoria luonnonvalinnasta herätti myös kiivasta vastustusta, joka ei ole tänäkään päivänä täysin laantunut. Lajien synty on tieteenhistoriaa elävimmillään.

Aiheeseen liittyvät

Villit vihreät kaupungit

Opas kolmen miljoonan suomalaisen lähiluontoon. Opi tuntemaa bussipysäkin vierustan ja ojanpientareen kaupunkikasveja. Sisältää 400 kasvia kuvineen ja valmiita kasvireittejä.

Talventörröttäjät

Kasveja voi bongailla myös talvella! Tämä niin aloittelevalle kuin pidemmällekin ehtineelle kasviharrastajalle tarkoitettu kirja esittelee yli 70 talven kasvia.