Korruptio

Korruptio

Yhteiskunnan vihollinen numero yksi

Suom. Hannu Laurila

Korruptio on vuosituhantinen ihmiskunnan riivaaja, joka perustuu ansiottoman arvonnousun pumppaamiseen ja rahan häikäilemättömään ryöväämiseen. Harvalukuista politiikan ja talouden eliittiä hyödyttävä korruptio vääristää taloutta, mädättää hallintoa, rapauttaa demokratiaa ja ylläpitää äärimmäistä köyhyyttä. Sen aiheuttamat, viime kädessä tavallisen kansan maksettaviksi koituvat yhteiskunnalliset kustannukset lasketaan tuhansissa miljardeissa.

Tämän teoksen ensimmäinen opetus on, että korruption ymmärtäminen ilmiönä edellyttää aiheen tiukkaa rajaamista. Toinen tärkeä opetus on, että loppujen lopuksi korruptio jää – lähes määritelmällisesti – valtaosaltaan piiloon niin lainvalvojilta ja tutkijoilta kuin tavalliselta kansaltakin.

Kirjan näkökulma on yleismaailmallinen ja esimerkeiltään pahimpiin korruptiopesäkkeisiin painottuva, mutta se tarjoaa runsaasti ajattelemisen aihetta myös hyväuskoiselle sivustakatsojalle. Suomalainen lukija ei välttämättä ole tullut käsittäneeksi ongelman kaikkinaista viheliäisyyttä, vaikka onkin tavan takaa saanut kuulla uutisia maan taloudellisen ja poliittisen eliitin korruptioepäilyistä, -syytteistä ja -tuomioista. Viisaus on yhtä vanha kuin korruption historia: valta turmelee.

Ray Fisman on käyttäytymistaloustieteen professori Bostonin yliopistosta. Miriam A. Golden on politiikan tutkimuksen professori Kalifornian yliopistosta Los Angelesista.

Aiheeseen liittyvät

Maailmantalouden Minotauros

Pokkari. Huima tarina maailmantalouden voimasuhteista

Talouskuri

Suomalaiset nielevät talouskurin vapaaehtoisesti, vaikka muille sitä syötetään väkisin

Riskitekijä

”Taitavasti kirjoitettu kirja Lontoon pankkimaailman pimeästä puolesta.” The Times

Tuloerot globalisaation aikakaudella

Maailman johtava tuloerojen tutkija kertoo, kuinka tuloerot ja eriarvoisuus syntyvät.

Vapauden markkinat

Mitä jokaisen tulee tietää uusliberalismista

Viis taloudesta!

Isku talouskeskustelun ytimeen