Finalaska

Finalaska

Unelma suomalaisesta osavaltiosta

Tämä tarina on tosi

Talvisodan aikana Yhdysvalloissa ryhdyttiin suunnittelemaan suomalaisten evakuoimista, jos Neuvostoliitto valloittaisi Suomen. Hurjan ehdotuksen mukaan amerikkalaiset noutaisivat kaikki kynnelle kykenevät suomalaispakolaiset Norjaan satamista, ja heille perustettaisiin oma osavaltio, Finalaska. Suomalaisia pidettiin työteliäinä demokratian puolustajina, ja siksi heidän uskottiin sopeutuvan hyvin amerikkalaiseen yhteiskuntaan. Alikehittynyt Alaska saisi heistä puolestaan piristysruiskeen taloudelleen.

Finalaskaa hahmottelivat useat kongressiedustajat, virkamiehet, sotilasjohtajat ja rivikansalaiset. Ajatuksesta keskusteltiin myös lehtien palstoilla ja Yhdysvaltain sisäministeriössä ja valtiojohdossa. Kun salaiset suunnitelmat vuosivat Suomeen jatkosodan lopulla, ne kuitattiin joko vitsinä tai vaarallisena paniikin lietsontana.

FinalaskaUnelma suomalaisesta osavaltiosta on ensimmäinen uskomattomista pelastussuunnitelmista kertova kirja. Yle tekee kirjasta dokumenttisarjan syksyllä 2017.

Henry Oinas-Kukkonen on historian yliopistonlehtori ja dosentti Oulun yliopistossa.

Aiheeseen liittyvät

Rauhaton rauha

Mitä tapahtui, kun sota päättyi? Kirjassa käsitellään ihmisten ja koko maan vähittäistä, rauhatontakin sopeutumista takaisin rauhanaikaan.