Erilaisuus

Erilaisuus

Monikulttuurisuus on aikamme avainsanoja. Niin julkisuudessa kuin arkisissa kohtaamisissakin joudutaan pohtimaan, mikä ihmisiä yhdistää ja mikä taas erottaa. Kun yhdet maalaavat uhkakuvia ja lietsovat paniikkia, toiset elättelevät toivoa monikulttuurisesta idyllistä. Pelkojen ja toiveiden sijaan tarvitaan kuitenkin tietoa ja ymmärrystä monikulttuurisuuden mutkikkaasta ongelmakentästä.
Erilaisuus sisältää kansainvälisesti tunnettujen tutkijoiden näkemyksellisiä puheenvuoroja kulttuurin, paikan ja identiteetin yhteen kietoutumisesta, erilaisuuden esittämisestä sekä monikulttuurisen yhteiselon ongelmista ja mahdollisuuksista.

Kirja on suunnattu paitsi tutkijoille ja opiskelijoille myös maahanmuuttajien parissa työtä tekeville, toimittajille, opettajille ja muille nykykulttuurista ja yhteiskunnasta kiinnostuneille.
Kirjoittajat: Sara Ahmed, Hans Magnus Enzensberger, John Fiske, Stuart Hall, Ulf Hannerz, Doreen Massey ja David Morley.

Aiheeseen liittyvät

Etnisyys ilman ryhmiä

Miten ajatella etnisyyttä, kansallisuutta ja rotua ”laatikon ulkopuolella”: esteettömästi, vapaana vakiintuneiden sanastojen viettelyksestä, sitoutumatta ennalta lukkoon lyötyihin oletuksiin?

Islamin huntu

Islamin hunnulla on yllättävän monta viestiä. Miksi osa musliminaisista käyttää huntua ja osa ei? Teos on helposti lähestyttävä tietopaketti kaikille islamin kulttuurista kiinnostuneille.

Kuinka meitä kutsutaan?

Mihin suuntaan Suomi on menossa? Kirjan kirjoittajat esittävät, että suuntakamppailuja ei voi ymmärtää ilman, että niihin sisältyvät kulttuuriset ulottuvuudet otetaan vakavasti.

Kulttuuri, paikka ja muuttoliike

Teos osallistuu ajankohtaiseen keskusteluun maahanmuutosta, liikkuvuudesta ja monikulttuurisuudesta sekä kyseenalaistaa vakiintuneita tapojamme ajatella paikan, kulttuurin ja kuulumisen kytköksiä.

Kulttuurien kohtaamisia arjessa

Eturivin tutkijat arvioivat Suomessa syntyneiden ja ulkomailta Suomeen muuttaneiden kokemuksia erilaisissa työ- ja opiskeluympäristöissä.

Suomalainen vieraskirja

Kirjassa lähestytään monikulttuurisuutta erilaisten käsitteiden ja niiden selittämisen kautta.

Suomi toisin sanoen

Kirja kaikille niille, joita Suomi maailmassa ja maailma Suomessa askarruttavat.