Anthony Barnosky Suomessa 8.–9.6.

Anthony Barnosky Suomessa 8.–9.6.

.

Maailmankuulu paleontologian professori Anthony Barnosky saapuu kesäkuun alussa Suomeen osallistuen kahteen seminaariin. Puheenvuoroissaan hän tarkastelee luonnonjärjestelmien mahdollisia ja todennäköisiä keikahduspisteitä (tipping points), jotka uhkaavat yhteiskuntien vakaata toimintaa jo lähivuosikymmeninä. Samaa aihetta hän käsittelee juuri suomeksi ilmestyvässä kirjassaan Loppupeli, jonka hän on kirjoittanut yhdessä vaimonsa Elizabeth Hadlyn kanssa.

Ensimmäinen seminaari on Helsingin yliopiston Metsätalossa (Unioninkatu 40) torstaina 8.6. klo 14.00 alkaen. Seminaarissa tarkastellaan esimerkiksi, voimmeko vielä välttää kohtalokkaat maapallon muutokset? Mitä meidän pitää tehdä Suomessa? Miten suomalaisen yhteiskunnan ja talouden on muututtava, jotta voimme välttää uhkaavat ja äkilliset luonnonjärjestelmien muutokset?

Tilaisuuteen ovat kaikki tervetulleita, ja tilaisuuden järjestävät BIOS-tutkimusyksikkö ja Vastapaino.

Tämän lisäksi Anthony Barnosky puhuu myös Turussa perjantaina 9.6. järjestettävässä seminaarissa Ekologinen kompensaatio – Viherpesua vai pesunkestävää vihreyttä. Tilaisuuden järjestää Koneen säätiö yhteistyössä Biodiversity Now! -hankkeen ja Suomen Habitaattipankin sekä Ympäristötiedon Foorumin kanssa.

 

Loppupeli

Onko maapallo keikahduspisteessä?

Anthony Barnosky & Elizabeth Hadly
Suom. Tapani Kilpeläinen
250 s., Vastapaino 2017

Vielä ei ole myöhäistä muuttaa maapallon tulevaisuutta

Mitä tapahtuu, kun maapallon väestö lisääntyy kolmella miljardilla seuraavan 30 vuoden aikana? Loppuuko ruoka ja juomavesi? Miten tuotamme tarvitsemamme energian? Kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa? Syttyykö lisää sotia?

 

Maailmankuulut paleontologit Anthony Barnosky ja Elizabeth Hadly kartoittavat ihmiskunnan olemassaolon nyt ja tulevaisuudessa vaarantavia uhkia: nälkää, janoa ja niistä johtuvia sotia, myrskyjä, tavarapaljoutta ja uusia sairauksia.

Barnosky ja Hadly esittelevät Loppupelissä käytännöllisiä ja toteuttamiskelpoisia keinoja, joilla kääntää kehityksen suunnan. Meidän pitää kuitenkin toimia nopeasti, sillä aikaa on korkeintaan kaksi vuosikymmentä.

Anthony Barnosky toimii Berkeleyn yliopistossa ja Elizabeth Hadly Stanfordin yliopistossa.